
Deze bus mag legaal zelfstandig rijden in Nederland, en jij kan gewoon instappen!
Eerste legaal rijdende autonome bus in Nederland

Rotterdam is sinds 11 juli een stukje innovatie rijker. Voor het eerst rijdt er in Nederland een volledig zelfrijdende bus op de openbare weg. De Shuttle tussen metrostation Meijersplein en Rotterdam The Hague Airport is het resultaat van een proefproject waarin technologie, veiligheid en mobiliteit samenkomen.
Autonome shuttle verbindt metro en luchthaven
Tijdens een pilotfase zal de zelfrijdende shuttle – een Karsan e-Atak – passagiers vervoeren over een vaste route tussen het metrostation en de luchthaven. Daarmee krijgt de regio niet alleen een slimme vervoersoplossing, maar ook een testomgeving voor de toekomst van autonoom openbaar vervoer. De ritten vinden plaats binnen een strikt afgebakend gebied en onder vastgestelde voorwaarden. Aan boord is altijd een speciaal getrainde ‘safety driver’ aanwezig, die kan ingrijpen als dat nodig is.
“De route tussen RTHA en het metrostation is overzichtelijk en bevat weinig complexe verkeerssituaties, waardoor deze geschikt is voor automatisch rijdende bussen. De voertuigen zijn uitgerust met sensoren, radar- en camerasystemen die de omgeving continu monitoren”, aldus Rotterdam The Hague Airport in een officieel persbericht.

RDW speelt sleutelrol in toelating met Prototyperegeling
Voor deze primeur speelde de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een centrale rol. Op basis van de zogenoemde Prototyperegeling verleende de RDW een tijdelijke individuele goedkeuring, waardoor het voertuig onder strikte voorwaarden de openbare weg op mocht. Daaraan gingen uitgebreide tests vooraf, onder meer op het RDW-testcircuit in Lelystad. De beoordeling richtte zich op het gedrag van het voertuig, het functioneren van het Automated Driving System (ADS) én de rol van de menselijke begeleider.

Kennis voor beleid van morgen
De RDW onderstreept dat veiligheid altijd vooropstaat. De opgedane ervaring met deze shuttle vormt waardevolle input voor het ontwikkelen van toekomstige regelgeving rond zelfrijdend vervoer. Door zulke pilots gecontroleerd toe te staan, kunnen innovatieve voertuigen getest worden in de praktijk, terwijl de veiligheid van weggebruikers gewaarborgd blijft.
Samenwerking maakt mobiliteit slimmer
Het project is het resultaat van nauwe samenwerking tussen vervoersbedrijf RET, DAM Shuttles, Rotterdam The Hague Airport, de gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), de voertuigfabrikant en de technologieleverancier. Samen zetten zij een stap richting duurzamere, slimmere en meer geautomatiseerde mobiliteit.

Rolstoeltoegankelijk
Vanaf 1 augustus kunnen reizigers gebruikmaken van de nieuwe buslijn 533. Deze zelfrijdende bussen zijn rolstoeltoegankelijk en bieden plaats aan 20 passagiers, inclusief bagage. Vanaf 1 september is lijn 533 ook opgenomen in de reguliere dienstregeling en vind je de ritten terug in reisplanners zoals 9292. Buslijn 533 vormt een aanvulling op lijn 33, die gewoon blijft rijden volgens de bestaande route.
Shuttle Rotterdam The Hague Airport
Wilma van Dijk, Algemeen Directeur van RTHA, is blij met de komst van de Shuttle Rotterdam The Hague Airport, zoals de bus officieel heet: “Ik ben ontzettend trots dat wij deze shuttle kunnen inzetten om passagiers en medewerkers van en naar Rotterdam The Hague Airport te vervoeren. Onze luchthaven is een proeftuin voor innovatie, waar we onze luchthaven openstellen als testlocatie voor nieuwe technologieën en duurzame oplossingen, zoals deze zero-emissie autonome bus. Dankzij onze kleinschaligheid en nauwe samenwerking met onze partners kunnen we samen testen en komen we tot mooie resultaten.”