Deze 3 nieuwe elektrische auto’s zijn dankzij subsidie ‘koopjes’
Wees er snel bij!
Nederlanders die een nieuwe of gebruikte elektrische auto willen kopen, kunnen vanaf 10 januari weer subsidie ontvangen van de overheid. Met een totaalbedrag van 99,4 miljoen euro zit de subsidiepot voller dan ooit. We zetten hier drie scherp geprijsde EV’s neer, die dankzij de subsidieregeling in een ‘koopje’ veranderen.
De spelregels
Vanaf 10 januari 2023 stipt 09.00 uur, kunnen Nederlanders weer subsidie aanvragen voor een nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst dat afgesloten is op of na 1 januari 2023. Van de totale beschikbare subsidie van 99,4 miljoen euro voor dit jaar, is 67 miljoen euro gereserveerd voor het aanschaffen of leasen van nieuwe elektrische auto’s. Daarnaast is er 32,4 miljoen euro beschikbaar voor het kopen van gebruikte elektrische voertuigen. Er is genoeg subsidie voor bijna 23.000 nieuwe en ruim 16.000 gebruikte elektrische auto’s.
Wie een nieuwe elektrische auto koopt of leaset, kan rekenen op een subsidie van 2.950 euro. Dit is in vergelijking met het eerste subsidiejaar een daling van 1.050 euro. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de auto volledig elektrisch zijn en moet de nieuwprijs tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. Wil je weten hoe deze zogeheten SEPP-regeling precies werkt? Lees dan even dit artikel, waarin we alles uitleggen. Hieronder staan drie hagelnieuwe EV’s met een scherpe vanafprijs, die dankzij de SEPP-subsidieregeling nog eens extra lekker stevig zijn ‘afgeprijsd’.
MG 4
MG kan dit jaar weer een grote klapper gaan maken dankzij de SEPP-regeling. In 2020 profiteerde het Chinese merk ook al van het (overheids)steuntje in de rug. Toen konden particulieren tot 4.000 euro subsidie krijgen voor een nieuwe elektrische auto. MG-importeur van Mossel besloot destijds om deze subsidie tijdelijk te verdubbelen, waardoor een consument voor 22.985 euro met een MG ZS EV de showroom kon verlaten. Nederlanders twijfelden geen moment en kochten in 2020 massaal een MG.
Dit jaar zet de MG-importeur niet de verdubbelaar in. Dat is ook niet nodig. De MG 4 – de nieuwe knaller van het merk – heeft een scherpe vanafprijs: 30.790 euro. Daarmee is hij een stuk vriendelijker geprijsd dan zijn concurrenten: de Volkswagen ID.3, Cupra Born, Kia Niro EV of Renault Mégane Electric. En hij doet absoluut niet onder voor deze auto’s, zoals je kunt zien in de video hieronder.
Inclusief subsidie ben je nu – zo lang de subsidiepot niet leeg is – ‘slechts’ 27.835 euro kwijt voor een MG 4. Ons advies? Kies de Comfort-versie. Die is 3.500 euro duurder, maar heeft niet de 51 kWh accu maar het grote 64 kWh pakket. Bovendien kan deze uitvoering sneller laden, heeft hij meer vermogen en een betere uitrusting. Dankzij het subsidiebedrag kun je deze upgrade nu haast ‘gratis’ maken.
Volkswagen ID.4
De Nederlandse Volkswagen-importeur speelt slim in op de markt. Op de prijslijst staat heel toevallig ineens een extra voordelige ID.4-variant: de Volkswagen ID.4 Pure. Die variant kost 43.690 euro, maar met SEPP 2023-subsidie daalt die prijs voor particulieren naar 40.740 euro. Een prima prijs, voor een grote SUV op elektrokracht. De subsidie kun je ook gebruiken bij private lease, waardoor je deze ‘voordelige’ ID.4 vanaf 639 euro per maand kunt rijden. Deze Pure-versie is zelfs zo ‘goedkoop’, dat hij onder de prijs van een Volkswagen ID.3 duikt. Opvallend! Hier lees je meer over het SEPP-koopje van Volkswagen:
Dacia Spring
Kun je bij de bedragen hierboven écht spreken van een koopje? Nou, wel als je kijkt wat je ervoor krijgt. Maar nieuwe auto’s blijven uiteraard duur. Behalve bij Dacia natuurlijk. De goedkoopste elektrische auto in Nederland is de Dacia Spring, met een vanafprijs van 21.750 euro. Haal je het subsidiebedrag eraf, dan kom je uit op 18.800 euro. Niet gek, voor een volledig elektrische auto die ruimte biedt aan twee volwassenen, twee kinderen en 300 liter bagage. Met een maximale actieradius van 225 kilometer en een trage laadsnelheid is het geen vakantieauto, maar binnen de landsgrenzen is het voor veel Nederlanders ruim voldoende.
Lees ook: