Heb je wel de juiste autoverzekering?
De kans op een ongeluk zit in een klein hoekje
Met de zomervakantie in het vooruitzicht gaan we massaal de weg op. Lekker de zomerse schoenen aan, een leuk nummer op de radio en dagdromen achter het stuur. Een ongeluk zit op zo’n moment in een klein hoekje. Daarom is het een mooi moment om uit te zoeken of jouw autoverzekering nog bij jou past. En hoe voorkom je eigenlijk een ongeluk?
Vijftig procent raakt afgeleid
Ondanks dat moderne auto’s met veel moderne veiligheidstechnologieën uitgerust zijn en steeds meer gemeenten pleiten voor meer verkeersveiligheid, blijft de kans op een aanrijding altijd aanwezig. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zocht uit wat de meest voorkomende afleiding is. Meer dan vijftig procent van de ondervraagde automobilisten gaf aan dat zij tijdens het rijden afgeleid raken. Waardoor ze afgeleid raken is ook niet heel verrassend.
Verschillende factoren
De smartphone blijkt de grote boosdoener achter het stuur te zijn. Bestuurders grijpen naar hun telefoon omdat ze bereikbaar willen zijn in noodgevallen, uit gewoonte of zelfs vanwege een telefoonverslaving. Ook door het bedienen van de radio of navigatie raken we al snel afgeleid. Weet je van de radio of smartphone af te blijven? Dan zijn er nog genoeg andere factoren die je afleiden. Eten en drinken, maar ook een kind op de achterbank, praten met passagiers of het pakken van een zonnebril of pasje leiden je af van de weg. Andere boosdoeners zijn dagdromen, een opvallend persoon op het trottoir, ongeval of reclamebord.
De semi-autonome auto
“Ja, maar mijn auto houdt de omgeving in de gaten.” Dat klopt, maar actieve veiligheidstechnologieën voorkomen niet altijd een ongeluk, maar verminderen juist de impact. Het is nog altijd de taak van de bestuurder om zijn omgeving tijdens het rijden in de gaten te houden. Uit een proef met een rijsimulator van het SWOV kwam dan ook naar voren dat automobilisten vaker afgeleid raken in een semi-autonome auto. De meest voorkomende aanrijdingen zijn volgens onderzoeksbureau TNO:
- De achteraanrijding (51%),
- De vooraanrijding (19%)
- De zijaanrijding (14%)
- Een kettingbotsing (15%)
- Onbekend / anders (1%)
Slippers zijn gevaarlijk
Er zijn enkele manieren waarop je afleiding kunt voorkomen. Eet en drink bijvoorbeeld genoeg voordat je instapt zodat je niet moe wordt of honger krijgt tijdens het rijden. Zet je smartphone in de ‘vliegtuigstand’ of plaats hem desnoods in de kofferbak. Verder lijkt het met dit weer heel verleidelijk om op slippers te rijden, maar dit is extra gevaarlijk. In Nederland is het officieel niet verboden, maar in Spanje of Frankrijk kun je een fikse boete krijgen of aansprankelijk worden gesteld bij een ongeval.
De juiste verzekering
Mocht je toch verzeild raken in een ongeval, dan is lichamelijke of materiële schade zeer vervelend. Des te vervelender is het als je erachter komt dat je niet de juiste autoverzekering hebt. Past jouw autoverzekering bijvoorbeeld wel bij het aantal kilometers dat je per jaar rijdt? Of bij de leeftijd en waarde van je auto? De afgelopen jaren stijgen de WA-premies voor autoverzekeringen stevig en daarom is het belangrijk om elk jaar premies te vergelijken. Via de website Overstappen.nl kun je bijvoorbeeld gemakkelijk verzekeringen vergelijken via je kenteken en leeftijd. De website toont de voor- en nadelen van elke polis en desgewenst kun je de autoverzekering direct afsluiten.