
Britse minister pleit voor kentekens voor fietsen

Kleine rel in het Britse Parlement. Als het aan Minister van Transport, Grant Shapps, ligt beschikken alle fietsen in Groot-Brittannië zo snel mogelijk over een kentekenplaat en een verplichte verzekering. ‘Het gedrag van fietsers dient op deze manier aan banden te worden gelegd’, luidt het.
Yin en Yang
Fietsers en overige verkeersdeelnemers zijn in zekere mate als Yin en Yang. Oftewel water en vuur, elkaars tegenpolen. Veelal kunnen ze elkaar eigenlijk niet luchten of zien wanneer ze deelnemen aan het verkeer. Het gevolg? Gevaar ligt op de loer, met eventuele grotere gevolgen van dien. Automobilisten kunnen daarvoor opgespoord en aansprakelijk gesteld worden aan de hand van kentekenregistratie. Fietsers daarentegen hebben welhaast vrij spel. Met andere woorden: de regelgeving rond gemotoriseerde voertuigen is beduidend strenger dan rond fietsers. Dit terwijl menig fietser ook zeker geen heilig boontje is en de verkeersregels aan zijn of haar laars lapt, aldus de Britse Minister van Transport, Grant Shapps.
Minachting
Steeds vaker vertonen zij trekjes van wangedrag en minachtig voor de verkeersregels. Shapps denkt dat asociale fietsers zichzelf ontastbaar wanen omdat de kans op eventuele vervolging nihil is. Niet in de laatste plaats omdat de fietser in Groot-Brittannië wettelijk wordt beschouwd als een ‘zwakke verkeersdeelnemer’. Hierdoor wast een fietser negen van de tien keer zijn handen in onschuld wanneer deze betrokken is bij een ongeval met een auto of vrachtwagen. Ook in Nederland wordt de fietser deze milde hand boven het hoofd gehouden.
Verweer
Met de invoering van een verplicht kenteken en fietsverzekering denkt Shapps orde op zaken te kunnen stellen onder het alsmaar uitdijende fietsers in het Verenigd Koninkrijk. Shapps voorstel en pleidooi is allesbehalve nieuw in het Britse Parlement en werd tot dusver telkens afgewezen door zijn eigen Ministerie. Ook ditmaal stuit het plan op stevige weerstand van de coalitie. ‘Alleen al de gigantische lading bureaucratie en administratieve rompslomp zou een regelrechte ramp worden’, luidt het verweer zoal. Bovendien is de opmars van de fiets onder Britten juist een positieve en tegelijk gezonde ontwikkeling nu de kosten van andere vormen van mobiliteit de pan uitrijzen. ‘Wat wij nodig hebben is een betere infrastructuur voor fietsers’, vindt Edmund King, de voorzitter van de Britse automobielassociatie.
Lees ook: