Plastic fantastic: een bezoek aan het Trabant-museum
De Trabant leeft voort als absolute cultauto
Door De Redactie. |
Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. Iedereen herinnert zich vast nog de nieuwsbeelden van de Trabant die voor het eerst de West-Duitse grens passeerden. Al snel daarna verdween de kleine tweetaktauto uit het straatbeeld. Midden in Berlijn is er een klein museum dat deze auto’s blijft koesteren.
Mauer shop
Berlijn, een stad waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Tijdens een recent bezoek blijkt al snel dat we niet ver hoeven te zoeken naar herinneringen aan het oude Berlijn. Op Checkpoint Charlie is het enorm druk en de ‘Mauer shop’ in diezelfde straat draait overuren. Toeristen staan in de rij om een stukje muur aan te schaffen. Ansichtkaarten, boeken en mini-Trabants, alles is er te vinden in de winkels. Maar de echte Trabant is niet te zien.
Het officiële museum
Leuk die schaalmodellen, maar wie het echte werk wilt zien, moet zoeken met een vergrootglas. Op straat zie je de Trabant nauwelijks. Af en toe tuft er een Trabi-safari rond, maar daar blijft het dan ook bij. Wie echter de ZimmerstraBe induikt, vindt daar een groot grijs gebouw met de gouden letters: ‘Trabant Museum’. Klein, stoffig, maar de ideale plek voor wie meer wilt weten over deze kleine Oost-Duitse auto.
Een charmant uiterlijk
Bij binnenkomst valt gelijk een DKW F2 op uit de jaren dertig. Een beetje een vreemde eend in de bijt, maar relevant door zijn kleine tweetaktmotor. Daarnaast staat de eerste echte Trabant van VEB Sachsenring: de P50. Vrolijke kleuren, een pruttelend motortje en ruimte voor vier personen. Het charmante uiterlijk is een groot contrast met de samenleving waarin deze auto werd gemaakt.
Officiële politiewagen
Even verderop staat de meest bekende Trabi: de 601. In tegenstelling tot de vrolijke P50 is dit een erg grauwe auto. De Trabant 601 is precies zoals een klein kind een auto tekent: ronde koplampen, motorkap, dak, kofferklep. Tot onze verbazing stopt het verhaal niet bij deze kleine sedan. Een officiële politiewagen, kampeerauto en zelfs een racewagen staan in het kleine museum.
Vrolijker dan de werkelijkheid
Naast de Trabi’s komt ook de samenleving aan bod. Zo moest je in Oost-Duitsland examen doen op een soort rijsimulator in een klaslokaal. De collectie brochures en reclamemateriaal geeft daarbij een stuk vrolijker beeld ten opzichte van de werkelijkheid. Dat alles kan met een Trabi, bewijst een pantserwagen in de hoek. Dit kleine militaire voertuig mislukte – verrassend genoeg – door zijn gebrek aan bepantsering en vermogen.
Een elektrisch Trabant
Na het kijken van een documentaire over de geschiedenis stopt het kleine museum. Binnen een half uur sta je weer buiten. Zo abrupt als de Berlijnse muur viel, stopt ook de geschiedenis van Trabant. In de souvenirshop vind je nog een kleine hint naar de toekomst. In 2009 kwam er een elektrisch prototype, maar sindsdien hebben we daar nooit meer wat van gehoord. Je kan hem alleen als schaalmodel kopen.
Leuk museum
Kortom, een leuk museum voor wie een half uur over heeft in Berlijn en meer wilt weten over dit kleine icoon. Voor wie de Trabi echt wilt meemaken in de praktijk, moet op pad met de Trabant-Safari. Een aanrader om dit kleine autootje te ervaren in de stad waar de Trabant veel historie heeft.