De 10 beste autofilms op Netflix (+ bonustip)
Nu de dagen korter en guur worden draait Netflix overuren. Bij ons althans. De ene keer bingen we een toffe serie, een andere keer ‘zappen’ we lukraak langs het immense aanbod aan streaming entertainment. Gewoon omdat het kan. Heerlijk. Toch kan het altijd beter. Want als we het rijk écht geheel voor onszelf hebben, ploffen we het liefst – met een natje en een droogje – op de bank voor een avondje brullende motoren, smeulend rubber, wilde achtervolgingen en zoveel mogelijk blits bezit als onze ogen kunnen verdragen. Ook zin in? Dit zijn de elf beste autofilms op Netflix momenteel – in willekeurige volgorde.
1. Wheelman (2017)
Fans van rondvliegen kogels, rokend rubber en een smeuïge zes-in-lijn vertoeven bijna letterlijk op passagiersstoel naast actiester Frank Grillo. Het gros van de scenes kijk je mee door de ogen van Grillo. Wheelman is een spannende autofilm zoals je ze zelden krijgt te zien. Met als geinige bonus: herken het automerk dat een glansrol speelt en jij mag jezelf gerust een autokenner noemen.
2. Christine (1983)
Thrillers en horrors waarin een hoofdrol is weggelegd voor een voiture, zijn niet zozeer nieuw of zeldzaam. Moordlustige blockbusters waarin de protagonist een automobiel is die je bij vlagen laat verslikken in een verdwaald borrelnootje, dat wel. John Carpenter’s Christine is zo’n film en een regelrechte cultklassieker. How do you kill somebody that can’t be possibly alive? Zien!
3. Taxi (1998)
Hollywood heeft Jim Carrey en Fast & Furious, Frankrijk heeft Louis de Funès en Taxi. Maf, komisch en een witte Peugeot 406 die van gedaante kan veranderen en vervolgens capriolen uit kan halen waarvan Ken Block en zijn Gymkhana het schaamrood op de kaken krijgt. Pas echt vermakelijk wanneer je in een melige bui bent.
4. The Highwaymen
“The legends who took down Bonnie & Clyde”, zo luidt de pay-off van The Highwaymen. Deze moderne verfilming van het waargebeurde kat-en-muis-spel tussen misschien wel de beroemdste bankrovers allertijden en de sterke arm der wet van toen laat je onderdompelen in een heerlijke jaren ’30-sfeer, de voortreffelijke chemie tussen acteurs Kevin Costner en Woody Harrelson en korte maar hevige achtervolgingen richting een zenuwslopende grande finale.
5. Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019)
The Fast & Furious-filmreeks behoeft geen introductie meer. Inmiddels zijn wij de tel van het aantal sequels en prequels kwijtgeraakt en dat is prima. Zo lang elk nieuw deel maar bigger, better, stronger is dan zijn voorganger. En daar slaagt F&F in, met verve. Onze favoriet tot dusver is het spektakelstuk met het schmierende gekibbel tussen spierbundels Dwayne Johnson (aka Hobbs) en Jason Statham (aka Shaw). Gooi vervolgens koele kikker Idris Elba en Vanessa Kirby als femme fatale in de mix en wij zitten aan bank en buis gekluisterd.
6. Go Karts (2020)
Helemaal opgaan in je eigen autofilmbubbel is natuurlijk goud waard. Toch is zilver bij tijd en wijlen ook goed genoeg. In andere woorden: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Niettemin zou een een autofreak als jij geen doorgewinterde autofreak zijn als de ‘unaniem’ gekozen rolprent naast vermaak tevens een educatief tintje bevat (lees: anderen meeneemt in jouw onvoorwaardelijke liefde voor alles met vier wielen). Gratis tip: sorteer voor naar Go Karts, een rollende feel good movie waarbij sommigen van het huishouden mogelijk zelfs een klein traantje zullen moeten wegpinken. Quality time verzekerd.
7. Balle Perdue 1 & 2 (2020, 2022)
Denk in de trant van de cultklassieker Taxi, maar dan harder, spectaculairder en serieuzer van toon. Met Balle Perdeu, waarvan zowel het bejubelde origineel als het bloedstollende vervolg op Netflix staan, heeft Frankrijk een nieuwe kijkhit te pakken. Sowieso verplichte kijkkost voor de Renault-adept.
8. Formula 1: Drive To Survive
Behoeft Drive to Survive daadwerkelijk nog introductie? Het eerste seizoen was wekenlang het gesprek van de dag bij de koffiemachine, zelfs onder hen die hun neus normaliter ophalen voor wat Max Verstappen en consorten allemaal uitspoken op en naast de baan. Inmiddels telt de docuserie – die een bloedstollend kijkje in de F1-keuken geeft, maar hier en daar is aangedikt voor maximale show en sensatie – vier seizoenen en is het vijfde seizoen in de maak plus een zesde seizoen al aangekondigd. Kennelijk kunnen we er geen genoeg van krijgen. Behalve ‘onze’ Max dan misschien…
9. Fangio: El Hombre Que Domaba las Máquinas
We blijven nog eventjes hangen in Formule 1-sferen en gaan daarvoor helemaal terug naar de beginperiode van de sport. Het tijdperk waarin hooibalen dienden als uitloopstroken, gordelspanners en veiligheidsconstructies nog uitgevonden moesten worden en termen als DRS en halo avant a lettre waren. Kortom, een periode waarin men dacht dat coureurs van staal waren gemaakt (totdat ze wel degelijk begonnen te bloeden wanneer het faliekant misging). Dit is het era van Alberto Ascari, José Froilán González en – je raadt het mogelijk al – Juan Manuel Fangio, misschien wel de beste coureur die ooit op deze aarde rondliep. Waarvan akte volgens menig recentere F1-kampioenen. Verplichte kost!
Kijken: https://www.netflix.com/title/80227556
10. The Italian Job
Uiteraard gaat er niets boven het origineel uit 1969 – alleen al vanwege de fameuze, voor autoliefhebbers horrorachtige openingsscene. Maar die staat helaas niet op Netflix en de Zuid-Afrikaanse schone Charlize Theron was toen nog een 5-jarig meisje. De versie uit 2003 mag er evenwel ook zijn en is puur popcornvermaak met dank aan drie MINI’s als vluchtauto. Plus een volwassen geworden Theron…
Bonustip: Hitting The Apex (2015)
Oké, nog eentje dan. Omdat jij, net als wij, geen genoeg kan krijgen van alles dat brult, schreeuwt, jankt en gilt nadat het is geïnjecteerd met benzine. Verandering van spijs doet eten, nietwaar? Wij vinden van wel en daarom sluiten we graag af met de documentarie ‘Hitting the Apex’. Denk aan F1: Drive of Survive, maar dan op twee aangedreven wielen (en misschien nog wel bloedstollender in beeld gebracht). Een aanrader dus.