achtergrondafbeelding

Autozoeker

Kia Rio

In 2000 introduceerde Kia de Rio. De vlot gelijnde sedan/stationwagen verving in één keer de op leeftijd geraakte veel kleinere Pride en de bij ons niet leverbare Avella, een compacte sedan/hatchback. De Rio werd gewaardeerd om zijn vormgeving en lage prijs, maar de kwaliteit van de auto liet volgens velen te wensen over. Een opvallende uitvoering was de bij ons niet leverbare Sport-Pack, waarmee de auto sportieve aankleding kreeg die overduidelijk was geïnspireerd op de Subaru Impreza WRX STi van destijds. Inclusief goudkleurige velgen. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

In 2000 introduceerde Kia de Rio. De vlot gelijnde sedan/stationwagen verving in één keer de op leeftijd geraakte veel kleinere Pride en de bij ons niet leverbare Avella, een compacte sedan/hatchback. De Rio werd gewaardeerd om zijn vormgeving en lage prijs, maar de kwaliteit van de auto liet volgens velen te wensen over. Een opvallende uitvoering was de bij ons niet leverbare Sport-Pack, waarmee de auto sportieve aankleding kreeg die overduidelijk was geïnspireerd op de Subaru Impreza WRX STi van destijds. Inclusief goudkleurige velgen.

Driemaal is scheepsrecht
In 2005 verscheen de tweede generatie. De stationcar kwam te vervallen en werd ingeruild voor een vijfdeurs hatchbackvariant. De sedanversie bleef bestaan, maar kwam niet meer naar Nederland. Deze keer was de kwaliteit van het gewenste niveau, maar werd de vormgeving van de auto ietwat saai gevonden. De derde generatie uit 2012 deed beide goed: de auto voldeed aan de eisen van de Europese consument en zag er ook nog eens aantrekkelijk uit. De waardering bleek wel uit de verkoopcijfers.

Evolutie
Niet zo vreemd dus dat de in 2017 gepresenteerde huidige generatie voor het eerst een evolutie van zijn voorganger was. De auto werd ontworpen door de Amerikaanse en Duitse designafdelingen van het merk en is in Europa alleen nog leverbaar als vijfdeurs. De sedanversie wordt nu in heel Europa niet meer geleverd en de driedeursuitvoering van de vorige generatie is in zijn geheel verdwenen. Opvallend genoeg wordt de Rio niet meer geleverd in thuisland Zuid-Korea. Daar is de auto in zijn volledigheid vervangen door de Stonic.