achtergrondafbeelding

Autozoeker

Fisker Ocean

Fisker kennen we nog wel van de destijds revolutionaire Fisker Karma. Het Fisker dat vandaag de dag in Nederland actief is, is echter een ander bedrijf. Het oorspronkelijke Fisker Automotive ging in 2014 failliet en maakte een doorstart als Karma Automotive. Ondertussen ging voormalig eigenaar Henrik Fisker zijn eigen weg en richtte in 2016 het nieuwe bedrijf Fisker Inc. op. Nadat het zich de eerste jaren vooral richtte op de ontwikkeling van batterijtechnologie, lag de focus daarna toch weer op de ontwikkeling en productie van (nu volledig elektrische) auto’s. Deze Fisker Ocean is het eerste productiemodel van het nieuwe Fisker. Lees verder

Fisker Ocean uitvoeringen

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

Fisker kennen we nog wel van de destijds revolutionaire Fisker Karma. Het Fisker dat vandaag de dag in Nederland actief is, is echter een ander bedrijf. Het oorspronkelijke Fisker Automotive ging in 2014 failliet en maakte een doorstart als Karma Automotive. Ondertussen ging voormalig eigenaar Henrik Fisker zijn eigen weg en richtte in 2016 het nieuwe bedrijf Fisker Inc. op. Nadat het zich de eerste jaren vooral richtte op de ontwikkeling van batterijtechnologie, lag de focus daarna toch weer op de ontwikkeling en productie van (nu volledig elektrische) auto’s. Deze Fisker Ocean is het eerste productiemodel van het nieuwe Fisker.

Fisker Ocean geproduceerd in Oostenrijk
De Fisker Ocean is een SUV-model in de middenklasse, die (in Nederland) eind 2023 op de markt kwam. Oorspronkelijk was het idee dat Fisker al zijn modellen in de VS zou produceren. De productie van de Fisker Ocean wordt echter uitbesteed aan het Oostenrijke Magna Steyr, een bekende naam op gebied van voertuigproductie. Op deze manier hoeft Fisker niet te investeren in nieuwe, eigen fabrieken, wat de productiekosten drukt.

Duurzaamheid voorop bij Fisker Ocean
Bij de ontwikkeling van de Fisker Ocean stond duurzaamheid voorop. Zo heeft de auto aanvullend op het batterijpakket een zonnepaneel in het dak, waarmee volgens Fisker op jaarbasis ruim 2.400 km aan actieradius bijgeladen zou kunnen worden. Mogelijk is dat cijfer wel gebaseerd op de hoeveelheid zon in Californië, waar de thuisbasis van het merk staat. Daarnaast wordt voor de productie van de Fisker Ocean veel gebruikgemaakt van gerecyclede materialen.

De Fisker Ocean als deelauto
Of de Fisker Ocean als zoveelste nieuwkomer in korte tijd weet door te breken, blijft afwachten. In ieder geval is er al veel interesse van Europese deelautoaanbieders, in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en bij een Europees werkende bankengroep. Als deze plannen doorgaan zijn de eerste ruim 10.000 Fisker Oceans hiermee alvast ‘verkocht’. Daarnaast waren er volgens Fisker eind 2022 al 63.000 pre-orders van particulieren wereldwijd. In mei 2023 werd de eerste Fisker Ocean uitgeleverd, in Kopenhagen, Denemarken. Daarmee is de primeur dus voor Europa. In juni volgden de eerste afleveringen in de VS. In Nederland is de Fisker Ocean sinds november 2023 te bestellen.

Technisch

Motortype elektrisch
Accu lithium-ion
Capaciteit 80 kWh
Aandrijving voorwielen
Remmen v/a gev. schijven
Draaicirkel 12,0 m
Actieradius 464 km
Vermogensrange 210 tot 421 kW

Prestaties

Systeemvermogen 210 kW (286 pk)
Systeemkoppel 377 Nm
Acc. 0-100 km/u 160 s
Topsnelheid 7,9 km/u

Algemeen

Transmissie vaste overbrenging
Carrosserietype 5-drs. SUV
Euro NCAP niet getest
Marktintroductie november 2023
Laatste facelift n.v.t.
Garantie 6 jaar
Vanafprijs € 43.900

Afmetingen/gewichten

Bandenmaat 255/50 R20
L x B x H 4.774 x 1.982 x 1.632 mm
Wielbasis 2.921 mm
Massa leeg 2.300 kg
Max. aanh. gew. 1.090 kg
Inh. bag. ruimte. 476 l

Verbruik

Energielabel A