achtergrondafbeelding

Autozoeker

Fiat Tipo hatchback

De eerste Fiat Tipo zag in 1988 het levenslicht. Het was een no-nonsense rechttoe-rechtaan drie- of vijfdeurs hatchback voor de gewone man. Klinkt niet heel spannend, maar het was in sommige opzichten wel een innovatieve auto. Juist door het rechtlijnige design kreeg Fiat het voor elkaar om in een vrij compacte hatchback de binnenruimte van een klasse hoger te bieden. Alsof de Ford Focus net zo veel binnenruimte biedt als een Mondeo, om maar wat te noemen. Lees verder

Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen

De eerste Fiat Tipo zag in 1988 het levenslicht. Het was een no-nonsense rechttoe-rechtaan drie- of vijfdeurs hatchback voor de gewone man. Klinkt niet heel spannend, maar het was in sommige opzichten wel een innovatieve auto. Juist door het rechtlijnige design kreeg Fiat het voor elkaar om in een vrij compacte hatchback de binnenruimte van een klasse hoger te bieden. Alsof de Ford Focus net zo veel binnenruimte biedt als een Mondeo, om maar wat te noemen.

Tijdlijn
De Tipo was vooral heel populair in Brazilië, maar ook hier in Europa wist Fiat met de auto goede verkopen neer te zetten. Nadat de productie in 1995 stopte volgden opvolger in de vorm van de Bravo/Brava, Stilo en nog een keer een Bravo. Die werd op zijn beurt in 2015 afgelost door de huidige Tipo. Wederom een andere, maar hergebruikte naam in de modellenlijn.

Varianten
Nadat in 2015 eerst de sedanversie op de markt kwam, volgden in 2016 ook de iets luxere vijfdeurs hatchback en stationwagen SW. Waar dat met de laatste Bravo wat minder leek te worden, lijkt Fiat met de nieuwe Tipo het enthousiasme van het kopende publiek weer te hebben gevonden. De auto doet het best goed. Voor de volledigheid: elders ter wereld gaat ‘onze’ Tipo door het leven als Fiat Egea (Turkije) en Dodge/Chrysler Neon (Mixico en Midden-Oosten).