Premies autoverzekering stijgen flink, WA-premie zelfs met 26%
Meer schades zorgen voor premiestijging autoverzekering
De WA-premie voor auto’s is de afgelopen twee jaar gemiddeld met 26% gestegen, dat meldt vergelijkingssite Independer. De stijging van 26% valt overigens nog best mee ten opzichte van de premies van autoverzekeringen in veel steden. Daar is sprake van een premiestijging van soms wel meer dan 30%.
Premieanalyses
Independer heeft twee jaar lang premieanalyses gemaakt over autoverzekeringen in de periode juli tot en met september. Tussen 2016 en 2018 analyseerde zij meer dan 650.000 vergelijkingen op Independer.nl om de stijging van jaarpremies in kaart te brengen. De premieverschillen tussen acht grote steden brengen zij vandaag naar buiten.
Randstad stijgt snel
De verzekeringspremie in Rotterdam stijgt het snelst met 37%. Op de tweede en derde plaats volgen Tilburg (36%) en Amsterdam (35%). Rotterdamse automobilisten zijn gemiddeld 943 euro per jaar kwijt voor een WA-autoverzekering. In Tilburg betalen verzekerden 768 euro en Amsterdammers 839 euro. In de Randstad stijgen premies daarbij sneller dan in de omliggende provincies. In Gelderland en Utrecht was de stijging gemiddeld 23%, terwijl Zuid-Holland steeg met 29%.
Polo is duur
Naast de provinciale verschillen nam Independer ook de tien populairste automerken onder de loep. Snelle stijgers zijn hierbij de Volkswagen Polo (38%) en de Opel Astra (36%). Wie verzekerd wilt zijn van zo min mogelijk premiestijging, moet uitwijken naar de Ford Focus. De verzekeringspremie daarvoor steeg met slechts 9%.
Autoverzekering vergelijken? Vergelijk het grootste aanbodautoverzekeringen & sluit direct af met de laagste prijsgarantie.
Autoverzekering blijft stijgen
De stijging is schrikbarend, maar het einde lijkt nog lang niet in zicht. Volgens Suzan Samson, Category Manager bij Independer, is de kans zeer groot dat de premies blijven stijgen: “Er is een toename van het aantal schades en tegelijk nemen ook de kosten per schade toe. Dat geldt ook voor de kosten van letselschade.” Of de toename van het aantal schades veroorzaakt wordt door appen achter het stuur is niet duidelijk.
Acties voor verkeersveiligheid
De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd in de toename van verkeersveiligheid. Zo werkt Ford door middel van virtual reality aan het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. Daarnaast wordt er op Europees niveau veel actie ondernomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo is er op 14 juni een veiligheidsakkoord ondertekend door vertegenwoordigers van de Europese autofabrikanten (ACEA), onderdelenleveranciers (CLEPA) en automobielclubs (FIA). Dit veiligheidsakkoord streeft ernaar om het aantal verkeersdoden te reduceren tot nul in 2050.