Autotest – Toyota Land Cruiser
Toyota's nieuwe terreinauto wil in de PC Hooft niet gezien worden
Een nieuwe terreinauto – dan bedoelen we een stoere knaap – kopen? Toyota heeft er een: de Land Cruiser. En terwijl andere grote terreinauto’s tegenwoordig meer in de Amsterdamse PC Hooftstraat rijden dan in het terrein, wil de Land Cruiser in die straat niet eens gezien worden.
Stel je voor zeg
De Land Cruiser is niet ontwikkeld om indruk te maken in chique winkelstraten, benadrukt de productmanager van Toyota, met wie we in de terreinreus zitten. Stel je voor zeg, lijkt hij tegelijkertijd te denken. We zitten achter het stuur van Toyota’s nieuwe terreinauto, de Land Cruiser. We kijken uit over een groot meer, mist hangt onheilspellend boven het water. De bedoeling is dat we het water in rijden. Maar dan stoppen we toch. Euh, hoe diep is dat meer eigenlijk?
Held op sokken
De Toyota-medewerker vraagt: “Zal ik het voordoen?” We hoeven niet lang na te denken – af en toe spelen we nu eenmaal graag de held op sokken. We geven het stuur over en nemen plaats op de passagiersstoel – alsof we vanaf die plek niet kunnen verzuipen. De Land Cruiser rijdt zachtjes vooruit, zó het water in. Hoe tof dat eruitziet, zie je in de volgende video:
Geen volledige angsthazen
We stappen zonder natte voeten uit. De test in het water met de Japanse terreinauto is geslaagd. De tweede keer dat de Land Cruiser het ruime sop kiest, zitten we zelf achter het stuur – om even aan te geven dat we geen volledige angsthazen zijn. Het water klotst om ons heen, maar dringt het interieur niet binnen. Als de Toyota weer aan wal is, maken we ons op voor de volgende uitdaging: het offroad-terrein.
Klimmen en klauteren
We klimmen en klauteren over zandbergen, ploeteren door diepe greppels en we trotseren geulen en duiken enthousiast de modder in. De Land Cruiser doet braaf wat hem opgedragen wordt. Hij is ervoor gemaakt. Waar ook ter wereld moet de Land Cruiser zijn bestuurder van A naar B brengen én weer terug, aldus Toyota. Ook het design is hierop aangepast. De motorkap bijvoorbeeld. Die is in het midden voorzien van een inkeping. Tijdens het afdalen kan je daardoor beter zien wat er voor de auto gebeurt.
‘Crawl Control’
Als we halverwege een steile helling stil komen te staan, lijkt de Toyota Land Cruiser zowaar moeite te hebben om verder naar boven te rijden. Op advies van de productmanager schakelen we ‘Crawl Control’ in. Een kwestie van een druk op de knop en de lage gearing inschakelen. Vervolgens stel je de snelheid in waarmee de Land Cruiser tóch naar boven klautert. Uiteraard kan dat tot een paar kilometer per uur – het is niet zo dat je opeens met 100 km/uur de helling op stuift.
Zwaar onder de indruk
Terwijl de Land Cruiser naar boven zwoegt – en wij uiterst comfortabel op fraai leder zitten – denken we te horen dat de terreinwagen van uitputting kraakt en zucht. Onze passagier verzekert ons echter dat dit alle systemen zijn die de zware Toyota – 2.320 kg met zeven zitplaatsen – naar de top van de heuvel brengt. We zijn zwaar onder de indruk. Zelfs je oma kan op deze manier terreinrijden. Ze hoeft alleen maar een beetje te sturen. Stijgen en dalen doet de Land Cruiser helemaal zelf. Dat hij is uitgerust met 5 camera’s die de boel rond de auto in de gaten houden, maakt het voor oma alleen maar eenvoudiger.
Dat de Land Cruiser vooral een terreinauto is, bewijst de permanente in plaats van inschakelbare vierwielaandrijving. En ook de volgende drie items hebben hun roots in het terrein:
- Kan tegen een stootje – De Land Cruiser staat als enige terreinauto in zijn klasse op een ladderchassis – al sinds 1951, toen de eerste generatie op de markt kwam. De carrosserie wordt hier bovenop geplaatst. Een ladderchassis is sterker dan een zelfdragende carrosserie zoals de meeste terreinauto’s die hebben. Het kan dus tegen een stootje.
- Kiekeboe – De Land Cruiser is uitgerust met een camera tussen de voorwielen, waarmee je ónder de auto kunt kijken, de zogeheten ‘Under Vehicle Terrain View’. Hiermee omzeil je bijvoorbeeld boomstronken of rotsen die je niet vanachter het stuur kunt zien.
- Met beide benen op de grond – Eigenlijk met vier benen. En allemaal dankzij KDSS, ‘Kinetic Dynamic Suspension System’. Het zorgt ervoor dat de Land Cruiser te allen tijde alle vier de wielen aan de grond houdt, óók in zwaar terrein. Je ziet het duidelijk op de foto rechtsonder.
Allesbehalve een modderfiguur
Onze autotest met de Land Cruiser bracht ons niet op asfalt. Maar ook hier verwachten we dat de Land Cruiser allesbehalve een modderfiguur slaat. Bovenal heeft Toyota de Land Cruiser als werkpaard bedoeld – met een trekgewicht tot maar liefst 3.500 kg (grijs kenteken). De prijzen van de Land Cruiser vind je elders op onze site.
Pluspunten
+ Geen lookalike, maar een pure terreinauto
+ Indrukwekkende 4×4-prestaties
+ Ideale trekauto
+ Ruim met 5 of 7 zitplaatsen
+ Imago staat als een huis, een echte icoon
Minpunten
– Slechts één motorvariant
– Dashboard kan moderner
– Voor in de stad niet heel handig