
Autotest – Range Rover Evoque (2019)
Stoer en avontuurlijk, met een vleugje mystiek.
![]() |
Door Henri Stolwijk. Al jaren een vertrouwd gezicht in de automotive wereld. Hoofdredacteur AutoRAI.nl en oprichter van HSPublicity/BuroN11. |

Het is bijzonder: in een Range Rover Evoque over spoorrails rijden over een tientallen meters diepe kloof boven het kanaal van Korinthe. Fabrikant Land Rover gaat ver om te onderstrepen dat het merk waarden als stoer, avontuurlijk en ruig hoog in het vaandel heeft staan. En graag een vleugje mystiek toevoegt. Wat je er ook van vindt, het levert een onuitwisbare ervaring op.
Onbetwiste klasse
Dat de nieuwe Range Rover Evoque ook fashionable is, wat je gerust mag noemen, sluit volledig aan bij het imago dat de Britse producent nastreeft. De Evoque, sinds 2008 op de markt, straalt ontegenzeggelijk kwaliteit en onbetwiste klasse uit.
Een fraai uiterlijk in de kenmerkende coupé-stijl, met mooie designdetails als de zware band over de achterzijde, is sowieso een plezier voor het oog. Ook de tweede generatie straalt karakter uit, oogt krachtig en trekt de aandacht met zijn opvallende design.
Rijden door een rivierbedding
Voor de introductie aan de internationale autopers treedt Land Rover buiten alle gebaande paden. De rit over de spoorwegovergang over het kanaal van Korinthe is in alle opzichte al uniek. De uitgezette route voert niet alleen over snelwegen, maar voert op het bergachtige Griekse schiereiland Peloponnesos ook via ongebaande paden over bergruggen.
Rijden door een rivierbedding maakt ook onderdeel uit van de indrukwekkende rit. Kortom, niets wordt aan het toeval overgelaten om de bijzondere rijkwaliteiten van deze nieuwe Evoque onder alle denkbare omstandigheden te onderstrepen. En vooral ook om allerlei elektronische hulpsystemen op waarde te leren schatten.






Verbeterde rijeigenschappen
Die missie is wat ons betreft geslaagd. De conclusie is glashelder: de rijeigenschappen zijn ten opzichte van de eerste generatie aanzienlijk verbeterd. Dat is onder meer bereikt door de toepassing van een nieuwe achterwielophanging en verbeterde voorwielophanging.
De stuurinrichting werkt lekker direct, de auto blijft ook op minder strakke wegdekken stabiel en rustig aanvoelen. Het is overigens wel een zware auto: standaard boven de 1.800 kilo, met twee inzittenden dus al gauw rond de twee ton aan gewicht.
Active driveline
De rijkelijk aanwezige elektronica ontzorgt de bestuurder in alle opzichten. Het systeem neemt de beslissingen voor het op dat moment gewenste cq noodzakelijke afstelling voor het optimale rijgedrag.
Zo verdeelt de active driveline het koppel over de afzonderlijke achterwielen om wielslip te beperken tot een minimum. Via de elektronica kan (optioneel, dat wel) ook gekozen worden voor een dynamische afstelling van het onderstel, zodat het weggedrag nog wat stabieler wordt.






Herkenbare telg
De aflopende daklijn en oplopende schouderlijn, gevoegd bij de gezichtsbepalende grote grille, maken de nieuweling een herkenbare telg van de Range Rover-familie. Die overigens een beetje gegroeid is: de wielbasis met 20 mm en de bagageruimte met 10% tot 591 liter.
Dat komt de inzittenden achterin ten goede, er is fractioneel meer ruimte voor knieën en benen. Wie niet bovengemiddeld lang is, kan zowel voor- als achterin uitstekend zitten.
Digitaal dashboard
Het interieur is voor de kenners van Land Rover eveneens herkenbaar, met zoals het anno 2019 hoort, toegerust met touchscreens en een digitaal dashboard. In den beginne is het wellicht even zoeken hoe alles werkt, maar de logica went snel.
De gebruikte materialen stralen klasse uit. Een geinig detail: kopers kunnen kiezen voor een bekleding gemixt met materiaal van de Eucalyptus, een veel voorkomende boomsoort. Niet alleen duurzaam, het voelt ook gewoon lekker aan.
Elektronische gadgets
Qua elektronische gadgets ontbreekt het werkelijk aan niets. Als rijassistentiesystemen al niet standaard zijn, kan de liefhebber daarvoor putten uit een fikse lijst opties en extra’s. Een aardige is de optionele round view: via camera’s aan de buitenspiegels en aan de onderkant kun je als het ware onder de auto kijken.
Op normale wegen wellicht een overbodige optie, maar in het terrein hartstikke handig. Dat geldt vast en zeker ook voor de veelal te krappe in- en uitritten van parkeergarages. Trouwens, ook bij het rijden over het Kanaal van Korinthe via een overbodig geraakte spoorlijn is het systeem een dikke plus waard!






Digitale achteruitkijkspiegel
Ook nieuw voor Land Rover is de digitale achteruitkijkspiegel: via een camera op de dakantenne kun je zien wat achter je gebeurt. Best handig als de achterbank bezet is, dan is het zicht naar achteren via de spiegel al gauw beperkt. Water, lees regen, zou geen invloed hebben op de werking van de camera.
Niet echt goedkoop
Echt goedkoop is de Range Rover Evoque bepaald niet. Kopers kunnen vooralsnog kiezen uit drie diesel- en drie benzinemotoren. De voordeligste diesel, die 240 pk aan vermogen en 500 Nm aan koppel levert, staat voor ruim 56.000 euro in de prijslijst.
Dat is overigens inclusief ruim 24.000 euro aan BPM en BTW. Dezelfde auto kost bijvoorbeeld in België rond de 37.000 euro! De forse uitstoot aan CO2 doet zich hier wreken.
Terugwinnen energie
Dat de Evoque beschikt over het zogenaamde MHEV, waarbij via het remmen opgewekte energie wordt toegevoegd aan het motorvermogen, draagt blijkbaar niet bij aan het drastisch verlagen van die CO2-uitstoot.
De voordeligste benzinevariant vergt een investering van ruim 66.000 euro. Onze zuiderburen betalen voor dezelfde auto overigens rond de 45.000 euro. De prijslijst loopt door tot boven de 80.000 euro, vinkjes op de optielijst kunnen dat bedrag snel opjagen.
Verlichting daagt
Wat dat betreft daagt wellicht wat verlichting: in de loop van 2019 komt Land Rover met een driecilinder plug-in hybridevariant. In het Nederlandse belastingklimaat zal die variant ongetwijfeld de bestverkochte uit het gamma worden.








