
Autotest – BMW X2 (2018)
Het hippe lifestyle-alternatief voor de BMW X1
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

De X-familie van BMW blijft maar groeien. Beetje bij beetje neemt BMW alle cijfers in gebruik. Na de X1, X3, X4, X5 en X6 komt BMW begin 2019 met de X7: de grootste SUV ooit van BMW. Recent toegevoegd aan de line-up is deze BMW X2. Het is een hip lifestyle-alternatief voor de X1. In een kleine week ontdekken we of de BMW X2 een interessante aankoop is.
Lifestyle en urban
In autoland vallen steeds vaker de woorden lifestyle en urban. Marketingtermen uiteraard, in het leven geroepen om mensen aan te spreken die zich door middel van een auto willen onderscheiden van de doorgaans zwarte en grijze massa. BMW speelt daar slim op in met de X2. Uiteraard staan er kleuren als Schwarz, Alpinweiß, Black Sapphire en Glaciersilber in de brochure, maar juist nog veel meer opvallende tinten.
“Deze testauto is gespoten in de tint Galvanic Gold. Een kleur die in de zon opmerkelijk feller is dan in de schaduw.”
Ga voor een kleurrijke BMW X2
Ons advies: ga voor een kleurrijke BMW X2. De auto kan het absoluut hebben. Deze testauto is gespoten in de tint Galvanic Gold. Een kleur die in de zon opmerkelijk feller is dan in de schaduw. Erg fraai, vinden ook omstanders. Daarover gesproken: we worden met regelmaat nagekeken. Een teken dat BMW goed werk heeft geleverd om de X2 tussen al het andere verkeer op te laten vallen.
“BMW durft goed geld te vragen voor de X2.”
Niet echt nodig
De BMW X2 is duidelijk iets anders, maar echt nodig heeft BMW de auto niet. Een BMW X1 is tenslotte een auto van een soortgelijk formaat en met vergelijkbare binnenruimte. Bovendien is de wielbasis van de X1 en X2 identiek: 2.670 mm. De introductie van de BMW X2 is natuurlijk een reactie op de wereldwijde SUV-hype: steeds meer mensen willen een SUV of crossover.















Geld
Mensen willen kunnen kiezen. BMW geeft klanten die mogelijkheid, omdat het daar de middelen en productiecapaciteit voor heeft. Je kiest een BMW X2 vooral voor het design. BMW durft daar goed geld voor te vragen, zoals het merk bij alle modellen doet. De X1 is prijzig. Zo ook de X2.
“Een zeer serieuze tegenhanger is de Volvo XC40.”
Let’s talk about money
De BMW X1 is er vanaf 43.331 euro. BMW vraagt voor de X2 44.895 euro. Je krijgt dan een X2 sDrive18i met 140 pk met handbak. Wil je een benzinemotor met vierwielaandrijving, dan ben je aangewezen op de X2 xDrive20i met 192 pk en achttraps automaat. Die kost dan weer 53.000 euro. Even voor de duidelijkheid. Het verschil tussen een sDrive en xDrive zit hem zoals altijd in de aandrijving. In het geval van de BMW X2 staat de S voor voorwielaandrijving en X voor vierwielaandrijving. De versie die wij hier rijden is de 190 pk sterke xDrive20d met 8-traps automaat. Werkelijk een heerlijke auto, maar wel met een stevige vanafprijs van 59.895 euro. Bijna 60 mille dus. En dan moet je nog door de opties heen.
Model M Sport X-uitvoering
Deze testauto betreft een Model M Sport X-uitvoering met onder meer zwarte hemelbekleding, lichtmetalen M-wielen, LED koplampen, een M Sport exterieurpakket met M achterspoiler, het M Sportonderstel, een sportstuurwiel en sportstoelen. Dat alles ziet er gelikt uit, maar het M Sport X-pakket kost je wel 3.995 euro en maakt van andere pakketten een verplicht nummertje. Hoezo dan? Nou, het pakket M Sport X is alleen leverbaar in combinatie met pakket Executive (2.500 euro) of High Executive (5.000 euro). Het zal je daarom niet verbazen dat de prijs van zo’n X2 snel kan oplopen. Deze testauto kost bijvoorbeeld al dik 70.000 euro. Dat zijn flinke bedragen.
“De Model M Sport X-uitvoering heeft enkele verplichtingen.”
3.0 CSL
De X2 staat als M Sport X wel bol van de details. Dat heeft BMW echt goed gedaan. We bespeuren subtiele M-biesjes in de stoelen, de M-driekleur op de contactsleutel (leuk!), geel omrande vloermatten, diverse zilveren accenten en dorpels in dezelfde kleur als de auto. En laten we ook vooral het BMW-logo op de C-stijl als verwijzing naar de legendarische 3.0 CSL niet vergeten, maar dat laatste heeft elke BMW X2.















Concurrenten
Concurrenten heeft de BMW X2 genoeg. Een Mini Countryman uit ‘eigen huis’ zit bijvoorbeeld in hetzelfde vaarwater. Maar een veel serieuze tegenhanger is de Volvo XC40, die overigens ook iets goedkoper is. Zo krijg je bij Volvo voor 45 mille een 156 pk sterke XC40 T3 met handbak in R-Design uitvoering. En zoals eerder aangegeven: 45 mille vormt de basisprijs van de BMW X2. Een XC40 T5 (247 pk) AWD R-Design met achttraps automaat kost 58 mille en de XC40 D4 AWD met 190 pk en automaat kost je als R-Design 57.875 euro. Ook niet goedkoop, maar wel complete auto’s.
“Rijden in de BMW X2 is een zeer plezierige bezigheid.”
Het rijden
Je moet je dus vooral over de stevige aanschafprijs heen kunnen zetten. Dat lukt je wellicht al vrij snel als je in deze BMW X2 gaat rijden, want dat is een zeer plezierige bezigheid. De dieselmotor presteert uitstekend, helemaal dankzij de achttraps automaat met bijzonder snelle schakelacties. Daarnaast zitten de sportstoelen heerlijk. Ze zijn ook goed verstelbaar en in dit geval afgewerkt in een zogeheten Micro Hexagon Alcantara-stof met met gele accenten. Zeer bijzonder. De stuurkolom is zowel in diepte als hoogte verstelbaar. Het M-stuurwiel is niet alleen een feest om vast te houden, maar ook om naar te kijken.
“In de BMW X2 kom je tot rust, áls je daar voor kiest.”
BMW X2 (2018) – AutoRAI TV
Laat dat cruisen maar beginnen
In de BMW X2 kom je tot rust, áls je daar voor kiest. In modus Sport reageert de auto lekker fel op stuurinput en het gaspedaal. In de Eco Pro-modus slikt de X2 bij wijze van spreken een kalmeringspil. Laat dat cruisen maar beginnen. Adaptieve cruise control kan uit, zodat jij helemaal in charge bent over het tempo. De X2 voelt vooral heel erg vertrouwd. Het infotainmentsysteem is van hoog niveau en alle belangrijke knoppen zitten onder handbereik. Maar is ie ook praktisch? Zeker. De beenruimte is goed in orde en de kofferbak – te openen per elektrisch bedienbare achterklep met voetbeweegsensor – biedt meer dan genoeg ruimte voor de wekelijkse boodschappen.
“In de Eco Pro-modus slikt de X2 bij wijze van spreken een kalmeringspil.”
Het brandstofverbruik
Over het brandstofverbruik willen we graag iets kwijt. De xDrive20d verbruikt op papier 4,7 liter per 100 kilometer. Wij haalden gemiddeld 5,3 l/100 km: een minimale afwijking dus. Een rustige rijstijl is in dit geval een pre, want wie continu 130 km/u rijdt waar dat mag, kruipt dicht tegen de 6,0 of zelfs 6,5 l/100 km aan. Op een volle tank (51 later) kun je dik 1.000 kilometer rijden.
“Wij haalden gemiddeld 5,3 l/100 km.”
Conclusie
Ja, de BMW X2 is zeker een interessante aankoop. Hij ziet er origineel uit, rijdt super, is comfortabel en praktisch. Bij rustig gebruik is de xDrive20d best zuinig, maar al dat leuks heeft wel een stevig prijskaartje. Opvallen en jezelf onderscheiden doe je met zo’n X2 gegarandeerd. Andere weggebruikers genieten automatisch mee.

