
Auto’s van Toen: BMW M1
Een Duitser met Italiaanse vezels
![]() |
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |

Van 1978 tot 1981 had BMW de schitterende M1 in het gamma. De Duitser had ook wat Italiaanse vezels in zich… Er zijn ruim 450 exemplaren gebouwd.
BMW en Lamborghini
Halverwege de jaren zeventig sloten BMW en Lamborghini een samenwerkingsovereenkomst. Op aanwijzingen van BMW zouden de Italianen samen met het nieuw opgerichte BMW Motorsport een sportauto ontwikkelen en produceren. Dat werd de M1, de eerste BMW met middenmotor. Giorgetto Giugiaro van Italdesign leverde het ontwerp voor de M1. Dat was duidelijk geïnspireerd op de BMW Turbo van 1972.
“Het ontwerp voor de M1 was duidelijk geïnspireerd op de BMW Turbo van 1972.”
Dreigend faillissement
Het was de bedoeling dat Lamborghini de M1 in voldoende aantallen zou produceren om de auto te homologeren voor de racerij. De Italiaanse fabrikant had echter pas zeven prototypes gebouwd toen die failliet dreigde te gaan. BMW liet de prototypes weghalen en trok het M1-project weer naar zich toe.
“Het vermogen van de straatversie bedroeg 204 kW. de tegelijkertijd ontwikkelde raceversie bereikte al gauw 345 kW.”
Superauto
De BMW M1 werd als superauto gepresenteerd en ook enthousiast ontvangen door de pers. De 3,5-liter zescilinder lijnmotor met dubbele nokkenas en vier kleppen per cilinder dreef de achterwielen aan. Het vermogen van de straatversie bedroeg 204 kW (277 pk). De tegelijkertijd ontwikkelde raceversie bereikte al gauw 345 kW (470 pk) bij maar liefst 9.000 toeren per minuut.
“Warhol wilde de snelheid van de sportauto benadrukken. Naar verluidt kostte het hem nog geen halfuur om de auto te beschilderen. Dát is snelheid…”
Procar
BMW Motorsport GmbH, de raceafdeling van BMW, was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de BMW M1. Door de problemen tijdens de ontwikkeling van de M1 en de vertraging die dat opleverde, slaagde de geplande homologatie voor de autosport niet op tijd. Als alternatief kwam Jochen Neerpasch, voormalig coureur en het hoofd van BMW Motorsport, daarom met het idee van een kampioenschap speciaal voor de BMW M1: het BMW M1 Procar Championship.



“Door vertraging tijdens zijn ontwikkeling was de M1 niet op tijd voor de autosport gehomologeerd. Als alternatief werd het BMW M1 Procar Championship opgezet.”
Identieke auto’s
In het Procar-kampioenschap reed een aantal coureurs uit de Formule 1 tegen coureurs uit andere grote raceklassen. Alle deelnemende auto’s waren identiek geprepareerd, maar hadden technisch nog vrij weinig gemeen met de productieauto. Het was hoe dan ook een spectaculair gezicht om een vol startveld van kleurrijke M1’s te zien vertrekken en met elkaar te zien strijden.






Voorprogramma
De Procar-races waren onderdeel van het voorprogramma van een aantal Europese Formule 1-races in 1979 en 1980. Niki Lauda won het kampioenschap in 1979 en in 1980 werd Nelson Piquet kampioen. De Nederlanders Toine Hezemans en Jan Lammers namen ook deel aan het Procar-kampioenschap. In 1979 werd Hezemans vijfde in het kampioenschap en Lammers werd vierde in 1980.
“Het was hoe dan ook een spectaculair gezicht om een vol startveld van kleurrijke M1’s te zien.”
Art Car
Sinds 1975 en heeft BMW inmiddels negentien keer een beeldend kunstenaar een BMW laten beschilderen. De Amerikaan Andy Warhol – ja, die van de Campbell-soepblikjes – beschilderde in 1979 een BMW M1 – dat was de vierde Art Car die in opdracht van BMW is gecreëerd. Warhol wilde met zijn schilderwerk de snelheid van de sportauto benadrukken. Naar verluidt kostte het hem nog geen halfuur om de auto te beschilderen. Dát is snelheid… Je kunt het mooi of lelijk vinden, maar de auto werd wél ingezet voor de 24-uursrace van Le Mans in 1979.
“De Amerikaan Andy Warhol beschilderde in 1979 een BMW M1 – dat was de vierde Art Car die in opdracht van BMW is gecreëerd.”
Onofficiële Art Car
Een andere BMW M1 Art Car is die van Frank Stella, de kunstenaar die de tweede BMW Art Car – een 3.0 CSL Group 5 raceauto – maakte. Stella beschilderde de M1 in 1979 echter niet in opdracht van BMW, maar van coureur Peter Gregg, ter nagedachtenis aan Formule 1-coureur Ronnie Peterson. Gregg en Peterson raceten in 1977 met de door Stella beschilderde 3.0 CSL Art Car. In september 1978 waren Gregg en Stella getuige van het ongeluk van Peterson in de Grand Prix van Monza. Peterson overleed aan de gevolgen daarvan. En dat was aanleiding van Peter Gregg om Frank Stella de opdracht te geven om zijn BMW M1 te decoreren.