AutoRAI in Miniatuur: Internationaal bakkie
De eerste Japanse Auto van het Jaar: de Nissan Micra (1993)
We gaan 25 jaar terug in de tijd: in 1992 kozen de Europese autojournalisten voor het eerst een Japanse Auto van het Jaar. De kleine Nissan Micra van de tweede generatie – een kek ‘autootje voor de vrouw’, waarmee destijds ook stevig ‘gerallysprint’ werd – mocht de eretitel Auto van het Jaar heel 1993 dragen.
Continu variabele transmissie
De auto werd in Engeland gefabriceerd, de dieselversie werd aangedreven door een motor van Peugeot en de automatische variant was voorzien van een Nederlandse vinding: de continu variabele transmissie. Internationaal bakkie dus. En hij zag er leuk uit!
Driedeursautootjes
De meeste Micra’s die je destijds op de weg zag, waren driedeursautootjes; het model van AHC is echter een vijfdeursversie. Daarmee liet miniaturenfabrikant AHC zich weinig ruimte voor sportieve of andere varianten om meer rendement uit de mallen te halen. De enige varianten die je kunt aantreffen, zijn kleurvarianten. Maar het is hoe dan ook een keurig modelletje.
Verhoudingen
Qua vormen en verhoudingen klopt ie helemaal, er zitten redelijke wielen onder en de voorportieren kunnen open. Grappig dat het linker portierraam een stukje open staat. Ook leuk dat de achterlichtjes apart ingezette stukjes transparant rood plastic zijn. Het model is simpel – wat wil je van een model van bijna 25 jaar oud – maar mag nog altijd gezien worden. Zelfs de onderkant is het aanzien waard, met zijn apart ingezette uitlaat. Prijzen voor miniaturen van de Micra liggen zo rond de tien, vijftien euro.
“De vormen en verhoudingen van de Micra van AHC kloppen helemaal, er zitten redelijke wielen onder en de voorportieren kunnen open.”
What’s in a name
Miniatuurautofabrikant AHC heeft een aparte geschiedenis. Het bedrijf was gevestigd in Epe en fabriceerde onder eigen merknaam miniaturen voor vrachtauto-, bus- en autofabrikanten. De miniaturen voor de detailhandel werden wereldwijd onder de merknaam Doorkey – what’s in a name? – gedistribueerd door een Engels bedrijf. AHC hield nog enige tijd de Spaanse miniatuurautofabrikant Pilen op de been door zijn modellen daar te laten fabriceren. Daardoor kun je bepaalde modellen tegenkomen onder drie merknamen – AHC, Doorkey en Pilen – maar alle drie zijn ze inmiddels over de kop.