AutoRAI in Miniatuur: rally-DAFs
DAFjes, ze blijven leuk, schattig bijna. Maar er zijn ook stoere rallyversies!
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |
Lange tijd werd in Nederland neergekeken op DAF-personenauto’s – ‘truttenschudders met jarretel-aandrijving’ werden ze smalend genoemd. Volledig onterecht natuurlijk.
Eigengemaakte varianten
Er zijn sinds de jaren zestig wel wat DAF-speelgoedautootjes verschenen – onder meer bij Dinky Toys en Corgi Toys – maar het Nederlandse Lion Car bracht de meeste DAFs in miniatuur uit. Als speelgoed, dus heel simpel uitgevoerd. Daarom lenen die miniatuurtjes zich ook prima voor eigengemaakte varianten.
“DAFjes werden smalend ‘truttenschudders met jarretel-aandrijving’ genoemd. Volledig onterecht natuurlijk.”
Lion Car-Daffodil
Zoals deze DAF Daffodil in de fabriekskleuren van destijds – 1964-1965. Dit model is geïnspireerd op de exemplaren die in een YouTube-filmpje over de Coupe des Alpes van 1965 door het beeld razen (www.rallydaf.nl). Heel simpel: modelletje demonteren, alle lak eraf en carrosserie schoonmaken en wit spuiten, oranje streep erover schilderen, mistlampjes op de voorbumper en klaar is je stoere rally-Daffodil. Veel méér werd destijds ook niet veranderd aan rallyauto’s.
“Streep erover, mistlampjes erop en klaar is je stoere rally-Daffodil. Heel veel werd destijds ook niet veranderd aan een rallyauto.”
London-Sydney Marathon
Lion Cars maakte zich er in 1993 gemakkelijk van af toen het ter gelegenheid van de ‘rerun’ van de legendarische London-Sydney Marathon (1968) een model van de deelnemende DAF’s 55 maakte. Het is een simpel wit miniatuur, bedrukt in oranje, zwart en blauw en de logo’s van de rally van 1993. Alleen: dit is een miniatuur van de DAF 44 – juist de 55 heeft Lion Cars nooit gemaakt. Jammer, maar ook als 44 is dit wél een leuk hebbeding.
Mini Racing
Al heel lang maakt kitfabrikant Mini Racing bouwdoosjes van miniatuurauto’s in kunsthars. De kwaliteit van de vormgeving varieert nogal, maar met een paar kleine aanpassingen is van deze 66 een heel smakelijk rally-DAFje te maken, die deelnam aan de Rally Monte Carlo van 1973. Mini Racing maakte ook de DAF 44 en de DAF 66 in Esso Uniflo-uitvoering. Leuk om te maken.
“De DAF in London-Sydney-uitvoering is een leuk hebbeding – al was het maar om het elegante model en de frisse kleuren.”
Kioskserie
Een jaar of wat geleden bracht Altaya (Ixo) in een van de kioskseries een DAF 55 uit in de kleuren van Camel Racing, met prachtige StilAuto-wielen! Een prima model voor weinig geld, al is ie wat smal en hoog. Vanwege de ban op tabaksreclame ontbreken natuurlijk de merknaam en de kameel op de flanken.
Wat moet dat kosten?
Je moet natuurlijk geen als nieuwe Lion Car gebruiken om een eigen variant te maken. Ik gebruik daar altijd opknappertjes voor en die vind je gemakkelijk voor een euro of tien. Het London-Sydney-DAFje is niet heel bijzonder, die wordt regelmatig aangeboden. Twee tientjes moet voldoende zijn om een nette aan te schaffen. Ongebouwde Mini Racing-kitjes ‘doen’ een euro of zestig, maar wat een gebouwd exemplaar moet opbrengen, is gissen. De lol van het bouwen mis je als je een gebouwd exemplaar vindt en niemand bouwt zo netjes als jij zelf natuurlijk. De Altaya-DAFs zijn gemakkelijker te vinden en kosten je zo’n twintig euro, in een mooi doosje.
“De DAF 55 van Altaya/Ixo staat op prachtige StilAuto-wielen! Een prima model voor weinig geld, al is ie wat smal en hoog.”
DAF Museum
DAF had in de jaren zestig een zeer actieve autosportafdeling. Deelname aan de rallysport en Formule 3 was het resultaat. Alles daarover vind je in het DAF Museum in Eindhoven.