
AutoRAI in Miniatuur: Ford Taunus 17M van Politoys
Plastic fantastic? Feelgood speelgoed?
![]() |
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |

Het Italiaanse Politoys is onder verzamelaars bekend als fabrikant van fraaie diecast speelgoedauto’s. Onlangs ontdekte ik dat Politoys oorspronkelijk plastic autominiatuurtjes maakte. Zoals deze Ford Taunus 17M.
Kekke Ford Taunus 17M
Van tijd tot tijd wordt mij weleens iets ‘toegespeeld’ – laatst een doos met oude speelgoedautootjes. Daarbij zat ook een kekke Ford Taunus 17M van Politoys. Hij lag gedeeltelijk uit elkaar, maar repareren was geen probleem.
Schaal 1 op 41
Rond 1960 begon speelgoedfabrikant APS Politoys met speelgoedautootjes. Het presenteerde een serie van honderd plastic modellen in de schaal 1 op 41. De Ford Taunus 17M is nummer 66. Halverwege de jaren zestig stapte Politoys over op metaal voor zijn autominiaturen. Rond 1970 veranderde de merknaam Politoys in Polistil.
“Rond 1960 begon speelgoedfabrikant APS Politoys met speelgoedautootjes. Het presenteerde een serie van honderd plastic modellen in de schaal 1 op 41”
Standaardwielen
Politoys heeft de eigenaardige lijn van de vierdeurs Ford Taunus uit 1960 prima getroffen – zeker naar de maatstaven van destijds. De wielen zijn van metaal en voorzien van plastic bandjes. Ze zijn niet specifiek voor de Taunus, Politoys gebruikte ze als standaardwielen voor zijn speelgoedauto’s.
Beetje dikkig
Tegenwoordig zijn miniatuurautofabrikanten in staat om plastic modellen haarscherp vorm te geven, met strakke randjes en smalle naadjes. Zover was Polistil destijds nog niet. Het model ziet er een beetje dikkig uit, maar is – anders dan veel van de modellen van Franse concurrent van destijds, Norev – niet vervormd.
Tand des tijds
Het miniatuur is met twee schroefjes gemonteerd, dus (de)montage is eenvoudig. Alle onderdelen – ruitjes, interieur, bodemplaat en body – laten zich prima in een afwassopje reinigen. Het ‘chroom’ van de eveneens plastic voor- en achterbumper heeft de tand des tijds niet perfect doorstaan. Maar ach, mag dat na zo’n 55 jaar, waarvan een aantal jaren als kinderspeelgoed en nog eens tientallen jaren ‘afgedankt’ in een doos op zolder? Daar word je toch gewoon blij van!
“Het ‘chroom’ van de voor- en achterbumper heeft de tand des tijds niet perfect doorstaan. Maar ach, mag dat na zo’n 55 jaar, waarvan een aantal jaren als kinderspeelgoed?”