AutoRAI in Miniatuur: Fiat 126 – snoepje van Mebetoys
Vertederend miniatuur van een vertederend Italiaantje.
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |
De Fiat 126 was de opvolger van de geliefde Fiat Nuova 500. Hij evenaarde nooit de populariteit van zijn voorganger, maar wat heeft Mebetoys er leuke miniatuurtjes van gemaakt!
Talloze kleuren
Iedereen kent de Fiat 500 en ook van dat model heeft Mebetoys natuurlijk miniaturen gemaakt in schaal 1 op 43. Mebetoys maakte de 126 in talloze kleuren en in iets wat de Personal-uitvoering moet voorstellen – dat is de zilvergrijze 126 op de foto’s.
“Mebetoys maakte de 126 in talloze kleuren en in iets wat de Personal-uitvoering moet voorstellen.”
Rubberen bandjes
De kleine 126 van Mebetoys, een Italiaanse speelgoedfabrikant, is bijzonder eenvoudig. Misschien oogt hij wat te zwaar aan de achterkant, die wielen staan wel heel diep in de wielkasten, maar verder oogt hij qua vorm en lijnvoering heel aardig. Hij staat op rubberen bandjes rond eenvoudige gedraaide velgjes.
Morrelen
Die portieren kunnen open, maar door het simpele systeem drukken de veren de deurtjes niet altijd helemaal netjes weer dicht – soms moet je een beetje morrelen. Maar dat boeide kinderen destijds nauwelijks en nu zeker niet.
“De portieren kunnen open, maar sluiten niet altijd helemaal netjes – soms moet je een beetje morrelen.”
Simpelheid troef
De stoelleuningen kunnen naar voren en de los ingezette bumpers zijn verchroomd. De 126 van Mebetoys is voorzien van een achternummerbord en achterlichten die zijn meegegoten in de carrosserie. Die zijn niet voorzien van een likje verf om de details te accentueren. Simpelheid troef dus en dat maakt de modellen uit de jaren zeventig juist zo leuk.
Personal-uitvoering
Mebetoys maakte in 1977 ook de latere Personal-versie van de Fiat 126. Daarvoor vervaardigde het wél de dikkere zwarte bumpers, maar imiteerde het de plastic zijpanelen met een simpel stukje zwart papier – alleen op de deuren. Oké, kostenoverwegingen, maar toch is het zonde – had dan karton gebruikt.
“Simpelheid troef en dat maakt de modellen uit de jaren zeventig juist zo leuk.”