
AutoRAI in Miniatuur: DAF 600-aansteker
Nee, we steken geen DAF 600 in brand, we houden juist van het Nederlandse automobiele erfgoed.
![]() |
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |

Met deze DAF 600 zoeken we de grenzen van deze rubriek op. Het is namelijk geen ‘autootje’, maar een aansteker. Maar wat moet je ermee, roken is zó 1960… Gelukkig voldoet ie wel als miniatuurauto.
Relatiegeschenk
Dit DAFje was een relatiegeschenk van de DAF-directie aan de eerste DAF-personenautodealers ter gelegenheid van de opening van hun dealerbedrijf. Dat moet dus eind jaren vijftig zijn geweest, toen roken nog geaccepteerd gedrag was. Volgens Percy van der Ven, fanatiek DAF-miniaturenverzamelaar en -kenner, was op het dak van deze aansteker-DAFjes – die in een zeer kleine oplage zijn verspreid – de naam van de dealer gedrukt. Maar die opdruk was niet sterk en is veelal in de loop der tijd weggepoetst.
“Dit is geen ‘autootje’, maar een aansteker. Maar wat moet je ermee, roken is zó 1960…”
Vroege DAF 600
Als miniatuurauto slaat de DAF-aansteker geen slecht figuur, al is de schaal eerder 1 op 36 dan het gebruikelijke 1 op 43. Dat het een DAF 600 is, zie je aan het grilletje, het ronde dak en de diepe motorkap en achterklep. En je weet dat het een vroege DAF 600 is doordat op de B-stijlen een bultje zit dat de richtingaanwijzer voorstelt, en door de twee ‘tankdoppen’ onder de achterlichtjes. De DAF-logo’s in de klassieke schrijfletter liggen keurig op motorkap en kofferdeksel. Ook de sierstrips over de flanken zijn aanwezig.
“Als miniatuurauto slaat de DAF-aansteker geen slecht figuur, al is de schaal eerder 1 op 36 dan het gebruikelijke 1 op 43”
Scharnier
Een tache de beauté – een schoonheidsfoutje, om het maar zo te noemen – is het scharnier op de rechterwang, eh rechterflank. Als je het dak opent – nee, er stond duidelijk geen echte cabriolet model voor dit mechanisme – komt een joekel van een aansteker tevoorschijn. Niks mee doen, zou ik zeggen.
“Een tache de beauté – een schoonheidsfoutje, om het maar zo te noemen – is het scharnier op de rechterwang, eh rechterflank”
Nederlands erfgoed
Mijn exemplaar heeft betere tijden gekend. De verchroomde glanslaag is waarschijnlijk door zweterige rokershanden aangetast en grotendeels weggesleten. Er zitten wat pitjes en krasjes in de body, maar hij staat nog goed op de bandjes. De wielen draaien overigens niet, omdat die zijn meegegoten met de onderste helft van de carrosserie. Tja, eigenlijk is deze DAF 600 vlees noch vis. Maar het is een klein stukje Nederlands erfgoed. De aansteker doet het leuk als ornament én een verzamelaar is altijd gek op dingen die je niet vaak ziet.
“Er zitten wat pitjes en krasjes in de body, maar hij staat nog goed op de bandjes”