
AutoRAI in Miniatuur: Avanti van Mikansue
Avanti Cabriolet: geen schoonheid, wél een verhaal
![]() |
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |

Deze Avanti Cabriolet heb ik ooit zelf ge- en verbouwd. Het is geen schoonheid, maar hij is op reis geweest door half Europa.
Studebaker Avanti-trio in veiling
Onlangs kwam de Studebaker Avanti voorbij in de rubriek Auto’s van Toen. Kort daarna werd een trio miniaturen van deze auto aangeboden in een internetveiling. Een van de drie, een Avanti Cabriolet, had ik in 1985 zélf ge- en verbouwd. Die wilde ik dus wel graag terug hebben nu de gelegenheid zich voordeed.
Autokatalog 1985
In de jaren tachtig bouwde ik hobbymatig best veel autominiaturen, ook voor anderen. Een Duitse verzamelaar stuurde mij van tijd tot tijd lijstjes met miniaturen die hij wilde hebben. Een daarvan was deze Avanti Cabriolet, naar het voorbeeld van een foto in het Duitse autojaarboek Autokatalog van 1985, dat hij meestuurde.
“Een Duitse verzamelaar stuurde lijstjes met miniaturen die hij wilde hebben. Een daarvan was deze Avanti Cabriolet”
Witmetaal
Ik baseerde deze Avanti Cabriolet op de witmetalen kit van de Studebaker Avanti van het Engelse merk Mikansue. Die maakte weliswaar heel bijzondere modellen, maar met de ogen van nu was de kwaliteit nogal matig. De techniek waarmee miniatuurauto’s werden gemaakt, was nog niet zo ver als nu. En witmetaal is vrij zacht en gemakkelijk te verwerken, wat juist veredelde amateurs mogelijkheden bood voor productie in geringe oplagen.
“De Avanti Cabriolet is gebaseerd op een witmetalen kit van een Studebaker Avanti van Mikansue”
Simpel kitje
De kit was eenvoudig: een coupé-body waarvan ik het dak afzaagde, een bodemplaat, twee stoelen en een achterbank, een stuur, twee asjes, vier wielen en een ruitpartij. Ik maakte van autoplamuur een opgevouwen kap en gaf het miniatuur de kleuren van het voorbeeld in het jaarboek. De originele wielen waren té lelijk, dus die heb ik vervangen voor spaakwielen met rubberen bandjes. De oude bumpers verving ik door nieuwe, uit plastic plaat.
Monteverdi
Enkele jaren nadat ik het verbouwde Avanti Cabriolet-miniatuur in Duitsland had gebracht, bleek de collectie van de Duitse verzamelaar te zijn verhuisd naar het Monteverdi Museum in Basel. De Zwitser Peter Monteverdi was autodesigner en -bouwer en runde ook zijn eigen Formule 1-team. Een aantal modellen die ik had gebouwd, waren dus in een écht automuseum terechtgekomen.
“De Avanti Cabriolet die ik had gebouwd kwam via Duitsland terecht in de museumcollectie van Peter Monteverdi in Basel – en uiteindelijk weer bij mij”
Veiling
Sinds 2016 is het Monteverdi Museum gesloten en afgelopen zomer is een deel van de miniaturencollectie van Monteverdi geveild via Catawiki. Ik kreeg een tip dat een van de kavels bestond uit drie Studebaker Avanti’s waarvan een met mijn naam erop. Ik bemachtigde het kavel gelukkig voor een klein prijsje.
Emotionele waarde
Wat is zoiets nu waard? Ach, eigenlijk niks, want zo best zijn die witmetalen modellen uit de jaren tachtig niet. Deze Avanti Cabriolet heeft hooguit persoonlijke emotionele waarde. Maar ik heb mijn model terug en er zit een heel verhaal aan vast.
“Wat is zoiets nu waard? Ach, eigenlijk niks. Maar ik heb mijn model terug en er zit een verhaal aan vast”