Weet jij welke autokinderstoel geschikt is?
Veilig op pad met je kleine wondertje
Ach wat leuk, er is een kindje op komst! Er komt in deze maanden veel op je af en je hebt natuurlijk direct zin om van alles te kopen, zoals kleren, een wieg of speelgoed… Maar denk je ook aan een goede autokinderstoel? Duik in de wereld van autokinderstoeltjes en ontdek aan welke eisen ze moeten voldoen.
LEES OOK: 10 toffe cadeaus voor de autoliefhebber
Strenge veiligheidseisen
Wees gerust: de autokinderstoeltjes die bij de speciaalzaken in Nederland worden verkocht voldoen aan allerlei strenge veiligheidseisen. Of een autokinderzitje voldoet aan de eisen, check je op het oranje label van het stoeltje. Daar staat dan ECE 44/03 of 44/04. Sinds 2013 is er ook een nieuwe norm onder de noemer i-Size (R129). Deze normeringen blijven voorlopig naast elkaar bestaan.
[parallex-1]
Handig om te weten!
Vervoer kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurde autokinderstoel, die voldoet aan Europese veiligheidseisen. In de meeste gevallen achterin. Voorin mag, mits de airbag is uitgeschakeld. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Er zijn drie typen autokinderzitjes:
– Babyautostoeltje (ofwel de welbekende Maxi-Cosi, maar dat is eigenlijk een merknaam)
– Kinderautostoeltje
– Zitverhoger
Ingedeeld naar lichaamslengte of gewicht
i-Size-autokinderzitjes zijn ingedeeld naar lichaamslengte. Fabrikanten zijn vrij om hun autostoeltjes zelf in te delen naar lengte. Het lengtebereik staat op het zitje vermeld. Bij de oudere goedkeuringsnorm ECE-R44 zijn stoeltjes ingedeeld naar gewicht. Er zijn vijf groepen maar de eerste groep 0 (tot 10 kilogram) wordt bijna niet meer verkocht. Wel zijn er nog enkele reiswiegjes met deze normering te koop. Een reiswieg gebruik je als pasgeboren baby’s om gezondheidsredenen liggend vervoerd moeten worden.
[parallex-2]
ECE-R44: groep 0+
De groep 0+ is geschikt voor baby’s van 0 tot 13 kilogram. Een overstap naar groep I maak je als je kind zwaarder is dan 13 kilogram of wanneer het hoofdje boven de zitting uitsteekt. Inmiddels maken de meeste ouders gebruik van een basisonderstel met Isofix. Hiermee klik je de Maxi-Cosi eenvoudig op de basis en is het vastzetten door middel van de autogordel verleden tijd. Een stuk makkelijker! Isofix-bevestigingspunten zijn in de meeste nieuwe auto’s standaard aanwezig.
Groep I tot en met III
Is je kindje toe aan een autokinderstoeltje binnen groep II (9 tot 18 kilogram)? Omdat deze stoeltjes vaker in de rijrichting worden gemonteerd, kan je kindje veel meer zien. En dat is ook leuk natuurlijk! De stoeltjes hebben een eigen gordelsysteem of een zogenoemd vanglichaam. Groep II is geschikt voor kindjes van 15 tot 25 kilogram en groep III voor kinderen van 22 tot 36 kilogram.
“Een kind met winterjas in een autokinderstoel? Niet doen! Dat is gevaarlijk”
Let op: nieuwe regels zitverhogers vanaf eind 2016
Let op: zitverhogers mogen vanaf eind 2016 pas gebruikt worden wanneer je kind 22 kilogram weegt en minimaal 125 cm lang is. Volgens de huidige regels mag een kind vanaf 15 kilogram al in de auto vervoerd worden op een zitverhoger. In de praktijk betekent dat dat kinderen al vanaf 2,5 tot 3 jaar op een zitverhoger in de auto mogen zitten. De nieuwe regels bepalen dat je kindje circa 5 tot 6 jaar moet zijn wanneer je hem op een zitverhoger wilt vervoeren. Kies voor een zitverhoger met rugleuning. Die biedt extra bescherming aan hoofd en romp bij een botsing en dankzij een gordelgeleider zit de schoudergordel optimaal.
[parallex-3]
Check de test
De ANWB test ieder jaar de kwaliteit van autostoeltjes. Dat gebeurt in samenwerking met Europese zusterclubs en consumentenorganisaties. Check de tekst.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto. Zo hoeven kinderen jonger dan drie jaar in een taxi of bus niet in een autostoeltje. Ook kun je een ontheffing krijgen als je kind om medische redenen niet in een autostoeltje kan.
Winterjas uit!
Tot slot nog even een handige tip: je kind in een kinderstoel plaatsen met winterjas? Niet doen! Uit die winterjas! Autogordels kunnen zich namelijk niet goed aanspannen als kinderen een dikke winterjas dragen. Er is dan altijd ruimte over tussen de autogordel en het kind met als risico dat een kind uit het stoeltje wordt geslingerd bij een aanrijding. Winterjas uit dus. Je hebt immers verwarming in de auto, dus koud zal het kindje het niet hebben.
[video-1]