“Volkswagen Golf GTI kopen voor 1.800 euro, verzekeren voor 2.300 euro”
Jongeren en autoverzekeringen: een probleem
502.000 ongelukken, 23.000 ernstig gewonden, zomaar wat cijfers over het verkeer in 2018. Ohja, niet te vergeten: 42 procent gebruikt de smartphone in het verkeer. Het gevolg van die toename in het aantal ongelukken: hogere verzekeringspremies. Vooral jongeren zijn de dupe.
Zeer hoge premiebedragen
“Voor jongeren steeg de gemiddelde premie in 2018 met 7 procent. Een verschil van 2 procent ten opzichte van het gemiddelde lijkt weinig. Maar premies voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van andere leeftijdsgroepen. Hierdoor hebben zij te maken met zeer hoge premiebedragen. Elke procentuele stijging vertaalt zich daarom al snel naar een flink bedrag in euro’s”, aldus Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer.
Golf GTI
“De hoge premies zorgen voor een bizarre situatie”, aldus Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer. “Stel je bent 19 jaar, je houdt van een pittige auto en koopt een wat oudere Volkswagen Golf GTI. Dan kun je die voor zo’n 1.800 euro wel vinden. Maar de verzekering voor die auto kost je per jaar al gauw 2.300 euro. De verzekering is in dat geval dus duurder dan de auto zelf.”
Minder verzekeringsaanbod
Vooral jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar hebben het moeilijk. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-verzekering voor jongeren is nu 1.358 euro. Jongeren zijn een risicogroep voor verzekeraars, vandaar de hogere premies. Toch komt het ook voor dat verzekeraars jongeren weigeren. Er is volgens Independer minder verzekeringsaanbod.
Schaderisico
Mensen boven de 25 jaar – die autoverzekeringen vergelijken – kunnen gemiddeld kiezen uit producten van ruim twintig verzekeraars. “Bij 18- tot 24-jarigen ligt dat gemiddeld ruim 25 procent lager. Jongeren hebben een hoger schaderisico dan mensen die ouder zijn, zeker als zij kiezen voor snellere of zwaardere auto’s. Sommige verzekeraars ondervangen dit door hogere premies te vragen. Anderen kiezen ervoor om jongeren überhaupt geen verzekering aan te bieden”, stelt De Ruiter.