A2 en A12 krijgen speciale, extra stille asfaltlaag
Een duik in de wereld van asfalt
De A2 richting ’s-Hertogenbosch, tussen de knooppunten Oudenrijn en knooppunt Everdingen en de A12 richting Utrecht, tussen de aansluiting Nieuwerbrug (13) en knooppunt Oudenrijn, zijn toe aan onderhoud. Bouwbedrijf Heijmans voert de klus uit en maakt gebruik van een speciale, extra stille asfaltlaag.
Klimaatdoelen
Zowel de A2 als de A12 vormen belangrijke verkeersaders in het midden van het land. De wegen moeten dus in topconditie blijven. Rijkswaterstaat stapt met het oog op het behalen van de klimaatdoelen zoveel mogelijk over op duurzame wegverharding. Heijmans kwam aan alle wensen tegemoet. De opdracht heeft een waarde van zo’n 20 miljoen euro.
Eind 2024 moet het klaar zijn
De voorbereidende werkzaamheden starten in 2023. Vanaf het voorjaar van 2024 wordt het asfalt vervangen door asfalt met een geluidsreducerende laag en vinden herstelwerkzaamheden plaats aan een aantal bruggen en viaducten. De werkzaamheden moeten volgens planning eind 2024 zijn afgerond.
Geluidsreducerende laag
De geluidsreducerende laag resulteert logischerwijs in minder verkeersgeluid, iets waar vooral omwonenden blij mee zijn. Het asfalt beschikt van een zogeheten DGD-laag, beter bekend als Dunne Geluidsreducerende Deklagen. Voorzieningen als geluidsschermen en gevelisolatie zijn hierdoor overbodig. Het materiaal zorgt voor een geluidsreductie van 3 tot 4 dB, afhankelijk van het type asfalt. In de toekomst moet zelfs 8 tot 10 dB geluidsreductie mogelijk zijn. Voor de A2 en A12 wordt gewerkt met circulair asfalt waarbij in de tussenlaag tot 70% hergebruikt asfalt en in de deklagen tot 60% hergebruikt asfalt wordt toegepast.
Deklaag asfalt
De deklaag van asfalt bestaat in de meeste gevallen uit mastiek (bitumen, zand en stof) en stenen. Die zijn na afloop ook volledig van elkaar te scheiden zodat ze in de toekomst ook hergebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe deklagen.
Lawaai op de weg
“De hoeveelheid verkeerslawaai op een lawaaiige betonweg is drie tot zesmaal meer dan op een stille asfaltweg, in decibellen is dat 4 tot 8 dB verschil. Dit geldt voor personenwagens, maar ook vrachtwagens maken op een stille asfaltweg twee tot viermaal minder lawaai, overeenkomend met 3 tot 6 dB. In veel gevallen neemt het geluidreducerend effect toe met de snelheid. Het soort wegdek dempt vooral het rolgeluid, maar ook motorgeluid, dat vanonder het carrosserie tegen het wegdek weerkaatst, wordt door een poreus wegdek stiller”, schrijft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in het rapport ‘Wegdekken tegen verkeerslawaai’.
Bandgeluid reduceren door stil wegdek
Maar hoe vermindert een stil wegdek dan het bandgeluid? Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu legt uit: “Het loopvlak van een band gaat trillen wanneer deze over het ruwe wegdek rolt waardoor een geluidgolf ontstaat. Het bandloopvlak vormt samen met de weg een hoorn die het geluid nog eens tien tot honderdvoudig versterkt. Ook sist er lucht tussen de profielen door en vanonder de profielblokken. Door het vervormen en schuiven van de profielblokken over het wegdek ontstaat een karakteristiek ‘stick-slip’ geluid. Een stil wegdek grijpt op al deze zaken in.”
Je kunt dan onder meer denken aan een fijnere ruwheid waardoor de aanstoting van de band vermindert, maar ook een absorberend wegdek onderdrukt ook de versterking in de hoorn. Tot slot vermindert een open materiaal het comprimeren en sissen van de lucht.
Wist je dat?
Ministerie van Infrastructuur en Milieu: “De hoeveelheid geluid van de motor hangt natuurlijk niet af van het soort wegdek, maar door de gesloten carrosserie komt praktisch al het motorgeluid via een reflectie tegen het wegdek naar de omgeving. Het absorberende wegdek onderdrukt deze reflectie.”
Diverse soorten
Welke typen stille wegdekken zijn er? Je kunt denken aan SMA (Steen mastiek Asfalt), aan DGD (Dunne Geluidreducerende Deklaag) en enkel en tweelaags ZOAB (zeer open asfaltbeton).
Bron headerfoto: Rijkswaterstaat Nieuws