
Een exclusief kijkje in de geheime archieven van het Alfa Romeo Museum

Het Museo Alfa Romeo staat vol met de meeste elegante en iconische Alfa Romeo’s. Maar achter het publieke gedeelte gaat nóg een wereld schuil. Wij kregen exclusieve toegang tot de geheime kelder van het museum. Een opslagruimte waar vergeten studiemodellen, testauto’s en historische artefacten staan opgesteld die zelden of nooit het daglicht hebben gezien.
En dat is een mooie tegenstelling tot het Alfa Romeo Museum. Hier vinden we geen gelikte belichting of verklarende bordjes, maar je kijkt wel je ogen uit. Niet alleen vanwege de auto’s die we nog nooit eerder hadden gezien, maar ook om de voorwerpen eromheen. Windtunnelmodellen. Vleugels van F1-auto’s. Wankel- en propellermotoren. Stoelen. Wielen.
Tegelijkertijd herbergt deze ruimte ook wagens die wél geschiedenis schreven. Denk aan auto’s die werden ingezet voor recordpogingen en of technische demonstraties. Het is een fascinerend samenspel tussen droom en realiteit. Onderstaande auto’s vormen een fractie van al de verhalen die zich schuilhouden in deze kelder.
Alfa Romeo 164 Pro Car: Formule 1 motor in een sedan
Een van de spectaculairste vondsten in de kelder is de Alfa Romeo 164 Pro Car. Wat op het oog een opgepompte luxesedan lijkt, blijkt een ware wolf in schaapskleren. Onder het koetswerk schuilt een 3,5 liter V10 die goed is voor 620 pk bij 13.300 toeren (!), gekoppeld aan een sequentiële zesbak, en alles samen resulteerde in een top van 340 km/u. De auto woog slechts 750 kilo.
Het idee kwam voort uit de korte FISA Pro Car-serie, waarbij straatmodellen werden uitgerust met F1-techniek. Alfa was de enige fabrikant die daadwerkelijk een rijdend prototype bouwde. De 164 Pro Car werd ontwikkeld samen met Brabham en kreeg een volledig aluminium monocoque. Maar het idee stierf een stille dood toen de serie zelf werd geschrapt. Wat rest is een van de wildste Alfa Romeo’s ooit gebouwd.


Half in klei: het 8C prototype
We stuiten op een half afgewerkt prototype van de Alfa Romeo 8C Competizione, deels opgebouwd in klei, deels als afgewerkte auto. Een ‘vlaflip’ als deze vormt de stap in het ontwerpproces nog voor het daadwerkelijke prototype. De ontwerpers vormen met de hand de auto, waarna het prototype volledig afgewerkt wordt met lak en kleurstelling. Daarom zien we ook nog verschillen met het prototype in het museum, los van de gebruikelijke verschillen tussen prototypes en productieversies van modellen.


Alfa Romeo Kamal: SUV-prototype vóór de Cayenne?
In een hoekje van de kelder staan twee SUV’s naast elkaar. Aan de rechterkant het studiemodel van de Tonale. Links daarvan staat een SUV die we nooit eerder hebben gezien. Afgaande op het design, lijkt dit een studiemodel van een vroeg SUV-prototype begin ’00, de Kamal. Hij werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 2003, rond dezelfde tijd als de eerste Porsche Cayenne.
Had Alfa Romeo deze auto in productie genomen, dan was het merk mogelijk jaren eerder ingestapt in het lucratieve SUV-segment. De Kamal combineerde vierwielaandrijving met sportieve lijnen en duidelijke Alfa-styling. De naam komt van het Arabisch voor “perfectie” en “lotus”. Toch bleef het bij een prototype. Pas jaren later zou Alfa het SUV-pad écht inslaan met de Stelvio.

Alfa Romeo Z33 Free Time – Alfa met drie zitrijen
We spotten ook een prototype van een MPV-achtige Alfa Romeo met drie zitrijen. Een zeldzaamheid binnen het merk. Het is dan ook een prototype dat sterk de wenkbrauwen deed fronsen, de Z33 Free Time. Hij werd gebouwd in de jaren ’80, met compacte verhoudingen en een doordacht interieur. Dit was Alfa’s interpretatie van praktische mobiliteit voor het hele gezin mét aanhang. Het concept doet ons denken aan een andere Italiaan die veel ruimte biedt, de Fiat Multipla. De Z33 Free Time heeft schuifdeuren, een hoge daklijn en een interieur gericht op comfort. Toch werd het project nooit commercieel uitgewerkt.


Alfa Romeo Giulia Riviera – dolce vita op vier wielen
Een van de meest opvallende creaties is de Giulia 1600 Spider Veloce “Riviera”, een open versie van de Giulia Berlina met luxe zitplaatsen, zonder portieren. Het doet denken aan de Fiat 600 Jolly, maar dan in Alfa-vorm. Een elegante witte carrosserie, chique zetels en klaar om langs de Amalfikust te cruisen. La dolce vita!
De auto straalt Mediterrane levenslust uit. Het was een concept, mogelijk bedoeld voor ceremoniële of toeristische doeleinden, maar werd nooit verder ontwikkeld. Vandaag de dag is het een heerlijk maf en stijlvol rariteitje.


8C Spider prototype en Giulia GTA
In een hoek staat een witte Alfa Romeo 8C Spider, klaarblijkelijk een vroeg prototype, te midden van andere grootheden. Op de achtergrond staat een Giulia GTA geparkeerd – samen vormen ze een duo waar je met gemak uren omheen kunt lopen om details te ontdekken.


De verborgen Arna
De kelder staat vol van modellen die weinig daglicht zien. Er is één model dat onder doek staat, en dus wel heel weinig daglicht krijgt. Niet zonder reden, want het gaat om de Alfa Romeo Arna, een samenwerking met Nissan uit de jaren ’80. De Arna combineerde Japanse techniek met Italiaanse flair – op papier een gouden formule, maar in praktijk een miskleun.
Het design was saai, de bouwkwaliteit ondermaats, en het geheel voelde vooral goedkoop. Dat deze Arna hier letterlijk wordt bedekt, zegt genoeg over de mening van de Italianen over deze auto. We worden gevraagd weer verder te lopen…

Razendsnelle pasta – Alfa’s keukenstel uit 1945
En dan ineens: een volwaardig keukenblok met Alfa Romeo-logo. Niet zomaar een kunstproject, maar een échte oven van Alfa Romeo, geproduceerd tussen 1944 en 1946. In deze moeilijke naoorlogse jaren zocht het merk naar manieren om te overleven en fabrieken draaiende te houden. Geen betere manier om je pasta al dente te koken dan met technologie van Alfa Romeo, toch?
Wankelmotor en technische experimenten
Een opvallend technisch object is een wankelmotor, het roterende alternatief voor de klassieke zuigermotor. Hoewel Alfa Romeo nooit een productieauto met deze techniek bouwde, toont dit exemplaar dat er wél serieus werd geëxperimenteerd met deze techniek. Net als bij NSU en Mazda onderzocht Alfa of deze compacte, trillingsarme motor geschikt zou zijn voor de toekomst. Die toekomst kwam er nooit, maar het experiment is hier tastbaar aanwezig.
‘Alfa’s die geen Alfa zijn’
In de kelder staan ook diverse wagens die dan wel geen officiële Alfa’s zijn, dan wel doen lijken alsof ze geen Alfa Romeo’s zijn. Zie hier de eerste vormen van camouflage, zodat er wél in het diepste geheim ontwikkeld en getest kon worden. En natuurlijk, soms wordt er ook gekeken bij de buren. Goed gejat is beter dan slecht bedacht.


Stellages vol schatten
Langs de wanden staan stellages vol met modellen, schaalauto’s, panelen en testonderdelen. Sommige schaalmodellen tonen carrosserievarianten die het productiestadium nooit haalden. Verder zien we onderdelen van Formule 1-auto’s, volumemodellen van motoren, technische onderdelen, oude meetapparatuur en meer.


Tot slot
Wat deze kelder zo bijzonder maakt, is dat je hier niet alleen de ontwikkelingen van de modellen ziet, maar ook de technische zoektochten en creatieve zijsporen die het merk door de jaren heen heeft gemaakt. Een bezoek aan het Museo Alfa Romeo is al een traktatie, maar deze kelder maakt het tot een droom voor elke autoliefhebber.
Wil je echt alles weten over de modellen in de kelder en hun geschiedenis? Aangezien overnachten in deze kelder geen optie is, raden wij je een ‘Catalogue raisonné Alfa Romeo’ aan. Een collectie van boekwerken waarin alles staat over alle modellen van Alfa Romeo. Prego!





