Alles wat je moet weten over autobanden
Als je bij een auto ergens niet op moet besparen, dan is het wel goed rubber. Ook al heeft je auto nog zóveel veiligheidssystemen aan boord, met slechte banden beland je met wat pech alsnog in de greppel. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over autobanden.
Wanneer zomer óf winterbanden?
In grote lijnen zijn er drie verschillende soorten autobanden beschikbaar: de zomer-, winter- en all season-band. De zomerband gebruik je bij gemiddelde temperaturen van 7 graden Celsius of hoger. Mocht de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden celsius komen, dan is het tijd voor de winterband. Met de all season-band zit je, de naam zegt het al, in beide seizoenen goed. Dit type band heeft de eigenschappen die de zomerband heeft tijdens warme dagen en de winterband tijdens koude dagen. Let wel: écht zomer- of winterbanden presteren beter in hele warme of koude omstandigheden dan een all season-band.
Maten banden
De bandenmaat van een auto staat op de zijkant van de band zelf. Het eerste getal geeft de breedte in millimeters aan, het tweede getal de hoogte, weergegeven als percentage van de breedte. De R staat voor Radiaal. Het getal na de R staat voor de doorsnede van de velg in inches. Het laatste getal staat voor het draagvermogen in kilogram wat de band maximaal kan dragen. Het is belangrijk dat je de goede bandenmaat kiest, die bij de auto past.
Goedkoop is duurkoop?
Zoals met veel producten, zijn ook autobanden er in verschillende soorten kwaliteit. A-merken in de bandenwereld zijn Michelin, Pirelli en Continental. Deze merken bieden je een betere en veiligere rijervaring dan banden van onbekende merken. Ook zul je meer comfort ervaren tijdens het besturen van je auto. Vaak hebben ze ook minder rolweerstand, waardoor je benzine bespaart. Al deze voordelen hebben wel een prijskaartje. Maar toch is ons advies: bespaar nooit op banden. Ze kunnen je leven redden.
Lichtmetalen velgen
Steeds meer auto’s hebben tegenwoordig lichtmetalen wielen. Soms af fabriek, soms installeren eigenaren ze zelf. Lichtmetalen velgen zijn soms wat breder dan de originele fabrieksvelg. De originele banden passen er dan vaak niet op. Iets om rekening mee te houden, als je zelf nieuwe wielen aanschaft. Een bredere band kan bovendien de rijeigenschappen van de auto veranderen. Dat moet je ook in je achterhoofd houden. Wat sowieso vaststaat, is dat bredere banden meer rolweerstand bieden. Je auto zal dus meer brandstof verbruiken. Daarnaast neemt ook het afrolgeluid toe bij bredere banden. Daar staat tegenover dat de uitstraling van je auto er flink van kan opknappen. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.
Lees ook: Gecupte banden – tips & tricks
Lees ook: Zo meet je eenvoudig het bandenprofiel