Alcoholcontrole? In deze apparatuur moet je blazen
Politie: steeds vaker kleinere alcoholcontroles
De alcoholcontroles van nu zijn in niets vergelijkbaar met die van jaren geleden. Maar in wat voor apparatuur moet je nu eigenlijk blazen tijdens zo’n alcoholcontrole? We vragen het de politie.
Twee middelen
“De politie gebruikt al een aantal jaar de zogeheten ‘sniffer’, maar sinds de zomer van 2018 is daar een nieuwe ademtester bijgekomen: de Dräger”, aldus Wendy Gehrmann, communicatiemanagementadviseur bij de politie.
Sniffer
Vroeger kreeg iedereen een apart plastic mondstukje. Niet goed voor het milieu en bovendien niet efficiënt. Met de Sniffer kan de politie betrouwbaardere metingen uitvoeren, meer bestuurders controleren in minder tijd en zijn mondstukken overbodig (95 procent kostenbesparing en milieuvriendelijk). Ander bijkomend voordeel is dat er minder oponthoud is in het verkeer en daardoor ook minder irritatie.
Dräger
De Dräger alcoholtester (voorbeeldfoto hieronder) is sinds de zomer van 2018 in gebruik en moet nog nauwkeuriger zijn ten opzichte van de Sniffer. Het testresultaat van elke ademsessie wordt onder een uniek nummer met bijbehorende datum en tijd opgeslagen. Bovendien kunnen testen worden uitgevoerd bij temperaturen van -10 °C tot +50 °C.
Hoeveel alcoholcontroles?
En hoeveel alcoholcontroles voert de politie gemiddeld op jaarbasis eigenlijk uit? Gehrmann: “Wij zien een dalende tendens ten aanzien het aantal incidenten van het rijden onder invloed van alcohol. In 2017 waren er 23.253 incidenten en in 2018 – gemeten tot 31 oktober – waren dat er 18.531. Het aantal controles neemt ook af. Wij houden steeds vaker kleine controles die makkelijk te verplaatsen zijn. In 2017 waren er ongeveer 2.450 controles. Van 1 januari tot 31 oktober 2018 ging het om ongeveer 1.700 controles.”
De regels
Het is verboden een voertuig te besturen met meer dan 0,5 ‰ alcohol in het bloed. Dit komt neer op ongeveer 2 glazen alcoholische drank. Je bent tijdens een alcoholcontrole verplicht om mee te werken. Weiger je medewerking, dan neemt de politie je mee naar het bureau voor verdere ademanalyse. Bij 20 tot 25 procent van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat ieder jaar door alcohol in het verkeer zo’n 150 doden vallen en ongeveer 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden.
Restalcohol
Openbaar Ministerie: “Restalcohol is de alcohol die nog gemeten wordt nadat iemand een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld de volgende ochtend. Bij een controle kan iemand dus nog steeds worden bekeurd wegens rijden onder invloed. Bij gezonde personen geldt dat de alcohol per horecaglas na ongeveer 1 à 1,5 uur uit het lichaam is. Dus voor 6 glazen bier is dit pas na 6 tot 9 uur. Met 15 glazen is dit 15 tot 22,5 uur. Iemand kan dus tot ver in de volgende dag onder invloed zijn.”