Alaskan: de pick-up van Renault
Deze alleskunner komt ook naar Nederland
Renault heeft de nieuwe Alaskan onthuld. Met dit model toont Renault zijn internationale ambities op de pick-upmarkt.
Vraag naar pick-ups neemt toe
Pick-ups zijn in opkomst. Wereldwijd bespeuren autofabrikanten een toenemende vraag naar deze modellen. Het marktsegment van de 1-tons pick-ups is wereldwijd goed voor vijf miljoen verkopen. Dat is meer dan een derde van het totale aantal verkopen van lichte bedrijfsauto’s. Toyota, Volkswagen en Nissan zijn al jaren trouwe ‘bewoners’ van het pick-upsegment en leveren momenteel respectievelijk de Hilux, de Amarok en de Navara NP300.
Alaskan op basis van Navara NP300
Op die laatste heeft Renault de Alaskan gebaseerd. Mercedes-Benz gaat overigens op basis van de Nissan ook een pick-up aanbieden. De onthulling daarvan vindt plaats in 2017. Renault richt zich net als de genoemde merken vooral op bedrijven en particulieren in Europa, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. Wanneer de Alaskan naar Europa komt, is nog niet duidelijk.
Motoren
Wel is al bekend met welke motoren Renault de Alaskan gaat leveren: met de 2,3-liter dCi viercilinder Twin Turbo-motor uit de Renault Master. Die krachtbron wordt leverbaar met vermogens van 118 en 140 kW (160 en 190 pk). Er is keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak en een zeventrapsautomaat, en uit achterwiel- en vierwielaandrijving.
Systemen
Natuurlijk is de Alaskan van diverse hulpsystemen voorzien, waaronder een Electronic Limited Slip Differential (eLSD) dat voor een veiliger en stabieler rijgedrag zorgt. Ook aanwezig: een Rear-locking differential; met dit mechanische systeem is het achterdifferentieel te vergrendelen voor optimale tractie in moeilijke situaties. Ook Hill Start Assist (HSA), Hill Descent Control (HDC), Electronic Brake Distribution (EBD), Brake Assist (BA) en Electronic Stability Program (ESP) zijn van de partij. De Renault Alaskan heeft een bodemvrijheid van 230 millimeter en mag een geremde aanhanger met een gewicht van maximaal 3,5 ton trekken.
Alaska
Alaskan, wat betekent dat eigenlijk? Het woord is afgeleid van Alaska, dat in de taal van de Eskimo’s staat voor ‘groot land’. “Tegelijk roept de naam associaties op met ongerepte, ruige natuur en de hang naar avontuur”, stelt Renault.
Drie productielocaties
Renault produceert de nieuwe pick-up allereerst in Cuernavaca in Mexico. Later start de productie ook in Barcelona (Spanje) en in het Argentijnse Cordoba.