Abarth Works Museum in Lier: dat moet je zien!
Fotoverslag (200+ foto’s) en interview met Guy Moerenhout
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
De naam is Guy Moerenhout. Ooit begonnen als garagehouder toen hij 21 was. Anno 2023 heeft hij een collectie opgebouwd van meer dan 300 auto’s, ondergebracht in het Abarth Works Museum in Lier (B). Alle modellen geven een fascinerend beeld geven van de klassieke rallyautowereld, met speciale interesse in het werk van Carlo Abarth. Een bezoek aan het museum is een indrukwekkende ervaring, want Abarth heeft vele automotive snoepjes voortgebracht.
Abarth Works Museum in Lier (B)
Het Abarth Works Museum, gevestigd in Lier, is een van de grootste klassieke automusea in Antwerpen en omgeving. Het museum herbergt een prachtige autocollectie van rallyauto’s, oldtimers en verzamelobjecten, evenals vele Abarth-accessoires. Maar de huidige opzet gaat wel veranderen. Momenteel is de collectie – evenals diverse onderdelen – te vinden in twee grote fabriekshallen. Dat gaat in de nabije toekomst wel veranderen. “Momenteel is het nieuwe museumpand in aanbouw. We kunnen naar verwachting in het voorjaar van 2025 open, als alles meezit. Misschien zelfs wat eerder. In het nieuwe pand hebben we ruimte voor ongeveer 250 auto’s die we op een unieke manier zullen presenteren”, aldus Guy Moerenhout.
Understatement
Om Guy Moerenhout een autofreak te noemen is een understatement. Zijn hele leven draait simpelweg om auto’s en racen. Tijdens zijn professionele carrière was Guy eigenaar van een garage en als monteur en tuner maakte hij racewagens klaar voor verschillende rallyteams. Hij was zelf ook een verdienstelijk rallycoureur, een sport die hij nog altijd beoefent.
Verliefd op het unieke karakter
“In 1971 ben ik begonnen met het verzamelen van Abarth-auto’s”, zegt Guy. “Dat waren vooral modellen van Abarth, omdat ik verliefd werd op het unieke karakter van die auto’s. De eerste Abarths werden gebouwd met de beste onderdelen van andere merken, zorgvuldig geselecteerd door oprichter Carlo Abarth. Later heeft Abarth nooit voor massaproductie gekozen. En het feit dat het automerk werd opgericht in het jaar dat ik geboren werd, 1949, heeft misschien een rol gespeeld in mijn fascinatie.”
Guy’s collectie groeide gestaag en zo werd het Abarth Works Museum geboren. In het museum tref je unieke Abarths, maar ook modellen van Fiat, Lada, SEAT en andere merken, die op de een of andere manier een link hebben met Carlo Abarth of Guy Moerenhout.
‘Actief’ museum
“Sinds 2007 is het museum gehuisvest in gebouwen van Varo in Lier”, legt Guy uit. “Zij zijn met hun merken Powerplus en Kreator altijd trouwe sponsors van de rallysport geweest en dankzij hun steun is het museum uitgegroeid tot de tweede grootste toeristische trekpleister van Lier. Jaarlijks ontvangen we tussen de 3.500 en 4.000 bezoekers. Het unieke aan ons concept is dat we een ‘actief’ museum zijn. Onze auto’s worden niet alleen tentoongesteld, maar we zijn ook voortdurend bezig met het restaureren en onderhouden van modellen. Bezoekers kunnen dat proces volgen. Tachtig procent van onze auto’s rijdt nog steeds en met sommige modellen nemen we nog steeds deel aan races voor historische auto’s. Onze auto’s zijn niet afgeschermd, bezoekers kunnen ze letterlijk even voelen.”
Het nieuwe museum
Omdat de collectie voortdurend groeit en het vinden van voldoende ruimte niet eenvoudig is, besloten Guy Moerenhout, Jeroen Nys (de stiefzoon van Guy) en de eigenaar van Varo om op commercieel niveau de krachten te bundelen. “We hebben een bedrijf opgericht waarin we de hele collectie hebben ondergebracht”, legt Jeroen Nys uit. “Met dit bedrijf gaan we speciaal voor het museum een prachtig gebouw bouwen. Het gebouw is zo ontworpen dat het perfect is om de collectie aan het grote publiek te laten zien. Maar er komen ook workshops bij, waar wij – maar ook andere autoliefhebbers – kunnen sleutelen aan de auto’s. Er komt ook een bibliotheek met Guy’s gigantische boekencollectie over Abarth en andere merken, en een winkel waar bezoekers unieke memorabilia kunnen kopen. Nieuw is ook dat autoliefhebbers een klassieke auto kunnen huren voor een speciale gelegenheid, een fotoshoot/filmopname of zelfs om deel te nemen aan een historische rally. Tot slot zal het mogelijk zijn om netwerkevenementen en bedrijfsevenementen te organiseren in de unieke setting van het museum.”
Klaar voor de komende vijftig jaar
Dankzij de investering gaat het Abarth Works Museum een fantastische toekomst tegemoet. “Met het nieuwe gebouw zijn we klaar voor de komende vijftig jaar”, lacht Guy. Uiteraard keren we terug naar het Abarth Works Museum als het nieuwe museum zijn deuren opent, maar ook het huidige museum is meer dan de moeite waard. De foto’s spreken boekdelen. De collectie – tijdens ons bezoek nog te vinden in twee afzonderlijke hallen – biedt een prachtige kijk op de historie van Abarth. Je treft er modellen aan waarvan je wellicht nog nooit hebt gehoord. Wat te denken van een Fiat Abarth 131 Supermirafiori Volumentrico Stradale uit 1981, waarvan slechts 200 stuks gebouwd zijn. Geweldig om te zien en wat een heerlijke naam.
Over Abarth
Abarth ken je natuurlijk als ‘tuner’ van Fiat 500’s. Maar dit merk – geïntroduceerd door Carlo Abarth – gaat nog veel meer de breedte in. Als in Oostenrijk geboren Italiaan nam Carlo Abarth al snel een aanzienlijk deel van de rallyindustrie over. Vanaf 1940 is het merk verbonden met extra krachtige auto’s en speciale uitlaatsystemen. Hij bouwde auto’s onder zijn eigen naam en was met name gespecialiseerd in het tunen en bouwen van eigen motoren. Abarth werkte ook met andere merken samen en herbouwde bijvoorbeeld modellen van Porsche, Renault, Simca en Alfa Romeo met speciale carrosserie- en auto-onderdelen. Bovendien was Carlo Abarth de eerste die magnesium, aluminium en polyester gebruikte. Nog een methode om het gewicht van auto’s te verlagen: boorbouten.
Carlo Abarth, een genie
Carlo Abarth werd op 15 november 1908 in Wenen geboren. Als tiener en jongvolwassene ontwierp hij motor- en fietschassis’. Naast het voortzetten van zijn techniek werd hij ook vijf keer Europees kampioen, maar na een ernstig ongeval stopte hij met het motorracen. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Merano en richtte de Compagnia Industriale Sportiva Italia (CIS Italia, later Cisitalia) op, samen met Tazio Nuvolari, familievriend Ferry Porsche en ingenieurs Rudolf Hruska en Piero Dusio. Het project eindigde helaas toen Dusio naar Argentinië verhuisde.
Schorpioen
Abarth richtte vervolgens samen met Cisitalia-coureur Guido Scagliarini in Bologna (31 maart 1949) het bedrijf Abarth & C. op, waarbij hij zijn astrologische teken, de schorpioen, als bedrijfslogo gebruikte. In hetzelfde jaar verhuisde Abarth & Co naar Turijn. Het bedrijf begon racewagens te maken en werd een belangrijke leverancier van hoogwaardige uitlaten, die nog steeds onder de naam Abarth in productie zijn. Het bedrijf werd op 31 juli 1971 verkocht aan Fiat, maar Abarth bleef een tijdje aan boord als CEO. Later verhuisde hij terug naar Wenen (Oostenrijk) waar hij op 24 oktober 1979 stierf.
Met veel dank aan Guy Moerenhout en het Abarth Works Museum.