
5 x waarom je een Nextbase dashcam moet overwegen
Kleine camera biedt veel meer dan je zou verwachten.
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

Youtube staat er vol mee: filmpjes van bizarre gebeurtenissen op de weg die vanuit de auto gefilmd zijn met een dashcam. Nextbase, marktleider op het gebied van dashcams, doet goede zaken met de razend populaire cameraatjes. En nu, zes jaar na de lancering van het eerste product, lanceert Nextbase een nieuwe generatie dashcam met een aantal belangrijke toevoegingen, vooral op het gebied van noodoproep en smartphone-connectie. Lees hier waarom zo’n dashcam ook voor jou interessant is.
1 – Bewijsmateriaal
Een dashcam is in principe niets meer een camera achter de voorruit die continu alles filmt. Het type camera kan van alles zijn. Maar de nieuwste ‘Series 2’ dashcams van de Engelse fabrikant Nextbase zijn anders dan anders en bieden veel meer dan je zou verwachten van zo’n cameraatje.
Deze dashcams zijn niet zozeer ontwikkeld als leuke gadget om bijvoorbeeld je vakantietrip door de Alpen vast te leggen. Het belangrijkste doel is het filmen van verkeersongevallen, waarbij de high-res beeldopnames kunnen dienen als bewijsmateriaal bij schadeclaims.
De dashcam van Nextbase filmt continu, maar maakt uitsluitend opnames van een minuut. De hoeveelheid video’s die wordt opgeslagen, is afhankelijk van de grootte van de geheugenkaart. Als het geheugen vol is, wordt steeds het laatste filmpje overschreven.
Speciale techniek in de dashcam herkent echter als de auto betrokken raakt bij een botsing. Die opname wordt dan automatisch ‘vergrendeld’. Ook kun je via de rode knop op de dashcam handmatig een video vergrendelen, als voor je neus bijvoorbeeld een ongeluk of ander opmerkelijk tafereel plaatsvindt. Hiermee weet je zeker dat die opname niet gewist wordt en kun je het beeld rustig op een later moment terugkijken.
De dashcam is ook intelligent genoeg om te weten of de auto geparkeerd staat. Op dat moment worden geen opnames gemaakt, tenzij de dashcam merkt dat iemand tegen jouw auto botst. Ook dan wordt de opname vergrendeld, in de hoop dat de situatie of een glimp van de dader op beeld staat om achteraf een claim te kunnen indienen.
ZIE OOK: VIDEO: lancering Space X-raket veroorzaakt crash op snelweg
2 – Direct bekijken
Nextbase heeft zijn nieuwe dashcam zodanig ontwikkeld, dat het optimaal samenwerkt met je smartphone. Met behulp van bluetooth- én wifi-verbinding is een extra snelle data-overdracht mogelijk en zijn opnames direct in de Nextbase-app te bekijken.
Belangrijker: de opnames zijn direct als gecomprimeerde low-res video te delen op social media, via whatsapp of als bijlage in een email. Je kunt de video dus ook direct naar je verzekeringsmaatschappij sturen.
3 – Dashcam kan levens redden
De top drie van de vijf dashcam-modellen van Nextbase zijn voorzien van een automatisch noodoproepsysteem. Als je bij een botsing betrokken raakt, moet je op de touchscreen van de herriemakende dashcam bevestigen dat je ‘ok’ bent. Als binnen een bepaalde tijd geen respons volgt, omdat je bijvoorbeeld al bent uitgestapt, word je automatisch gebeld op je telefoon. Door op te nemen, bevestig je alsnog dat je ok bent. Als de telefoon niet wordt opgenomen, omdat je daartoe niet in staat bent na een ernstig ongeval, worden automatisch hulpdiensten ingeschakeld.
In de houder waarmee de dashcam aan de voorruit bevestigd is, zit een gps-module die de exacte locatie van het voertuig doorgeeft. Hulpdiensten kunnen hierdoor veel eerder ter plaatsen zijn, waarmee mogelijk levens gered kunnen worden. Nextbase is een van de zeer weinige instanties in Europa die gecertificeerd is om op deze wijze hulpdiensten te mogen inschakelen.




4 – Spraakbediening
Ook handig: de top twee van de vijf dashcams bieden spraakbesturing via Amazon Alexa. Hiermee kun je handsfree de opdracht geven om muziek af te spelen, iemand te bellen of de routebeschrijving van de navigatie te starten. Ook kun je andere Alexa-diensten synchroniseren. Als je telefoon ook verbonden is met het infotainmentsysteem van de auto, wordt het geluid afgespeeld via de speakers.
5 – Inbouwen en uitbreiden
De dashcam van Nextbase is met een krachtige magneet verbonden aan de houder. Laatstgenoemde is op twee manieren aan de voorruit te bevestigen: met een plakker om hem permanent vast te zetten of met een zuignap. In alle gevallen is de dashcam eenvoudig afneembaar van de houder. Mocht je één dashcam in meerdere auto’s willen gebruiken, dan kun je extra houders bestellen.
De dashcam heeft weliswaar een ingebouwde batterij, maar moet in principe continu gevoed worden. Dat kan via de bijgeleverde laadsnoer met 12V-aansluiting. Wil je geen snoer in je auto hebben hangen? Dan kun je de voeding ook permanent inbouwen en netjes laten wegwerken. Nextbase heeft een slimme aansluiting ontworpen in de vorm van een zekering, die je bij de andere zekeringen simpelweg ‘op een lege plek’ inplugt.
Verder levert Nextbase ook aan aantal achteruitkijkcamera’s. Behalve de separate camera die op de achteruit bevestigd wordt, zijn er ook verschillende achteruitkijkcamera’s die je inplugt aan de zijkant van de dashcam. Het ene type filmt alleen inzittenden en is vooral bedoeld voor taxidiensten. De andere zoomt ver in om door de achterruit naar achteren te filmen.



Groeiende markt
De nieuwe dashcams van Nextbase zijn rond eind mei 2019 te koop in Nederland. De duurste versie kost 199 euro. Nextbase verwacht dit jaar meer dan 100.000 stuks on ons land te verkopen. In het Verenigd Koninkrijk loopt de afzet dit jaar op tot een miljoen stuks. Daar rijdt straks meer dan 10% van alle auto’s rond met een dashcam.
In Engeland zijn er al verzekeringsmaatschappijen die premiekorting bieden voor gebruikers van een dashcam. Nextbase zegt ook in gesprek te zijn met een aantal grote verzekeringsmaatschappijen in Nederland om hetzelfde voor elkaar te krijgen.
En dat is best een dingetje. Proceskosten vormen een enorme kostenpost voor verzekeringsmaatschappijen. Met een video als bewijsmateriaal is er geen ruimte voor discussie en kunnen schadeclaims veel sneller worden afgehandeld. Hoe dit zich verder ontwikkelt in de verzekeringsbranche, is nog afwachten, maar naar verwachting worden dashcams in de toekomst steeds belangrijker. Zeker voor grote fleetowners met veel verschillende chauffeurs.