5 tips voor zuinig rijden
Zuinig rijden is goed voor het milieu, maar het is, net als je autoverzekering vergelijken, ook goed voor de portemonnee. Een win-win-situatie dus. Maar wat zijn de tips en tricks? In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rij.
-
Rijd constant en niet te hard
Houd je snelheid zo constant mogelijk. Dat betekent vloeiend meerijden met het overige verkeer en kijk daarbij zo ver mogelijk vooruit. Hierbij hoort ook voldoende afstand houden. Wanneer je dicht op je voorganger rijdt, zal je vaker moeten (bij)remmen en weer optrekken. Zodra je snelheid moet minderen, laat de auto dan zo veel mogelijk uitrollen in plaats van laat en/of hard te remmen. Denk er ook aan dat je niet onnodig hard rijdt. Optrekken tot de maximumsnelheid heeft geen zin als je even verderop alweer moet afremmen. Bovendien geldt op de snelweg dat de auto boven de 100 km/u exponentieel meer gaat verbruiken zodra de snelheid verder toeneemt. Een tempo van 100 km/u is op de snelweg dus ideaal.
-
Rem op de motor
Als alleen uitrollen niet voldoende afremt, rem dan zo veel mogelijk op de motor. Door het gaspedaal los te laten en terug te schakelen, verhoogt het toerental van de motor. Omdat er geen gas wordt gegeven, zal de motor het toerental verlagen, wat de auto doet afremmen. Als het toerental voldoende is gedaald, schakel je nog eens een versnelling terug om verder af te remmen. Doordat de brandstoftoevoer tijdens het remmen op de motor wordt gestopt, zorgen de hogere toerentallen in dit geval juist niet voor een hoger verbruik. Bovendien slijten je remmen ook nog eens minder hard bij remmen op de motor.
-
Rij niet met een onnodig hoog toerental
Schakel op zodra dat kan. Heb je eenmaal de gewenste snelheid bereikt, schakel dan naar een zo hoog mogelijke versnelling. Ook tijdens het optrekken kan je vaak al eerder opschakelen dan je denkt. De motor levert zijn maximale vermogen gemiddeld tegen de 3.000 toeren per minuut. Doortrekken naar hogere toerentallen heeft dan geen zin. Beter is het om dan alvast op te schakelen. Deze tip geldt ook voor auto’s met automaat. Zeker bij moderne auto’s is er vaak een ecostand waarbij de automaat zo zuinig mogelijk staat afgesteld, of kan je zelf de schakelkeuzes van de automaat beïnvloeden.
-
Wachten? Motor uit!
Het uitzetten en weer opstarten van de motor kost energie. Maar de motor laten draaien tijdens het wachten nog veel meer. Over het algemeen geldt dat het zuiniger is om de motor uit te schakelen wanneer je langer dan een halve minuut moet wachten. Bijvoorbeeld bij een open brug of gesloten spoorwegovergang, maar ook voor het stoplicht kan het efficiënter zijn om de motor uit te zetten. Bij auto’s met een start-/stopsysteem gaat het in- en uitschakelen van de motor automatisch. Zorg er wel voor dat het systeem is ingeschakeld!
-
Airco, opruimen en nog veel meer
Denk eraan dat de uitrusting van de auto ook voor een hoger verbruik kan zorgen. Vooral de airco verbruikt veel energie, wat dus zorgt voor een hoger verbruik. Gebruik de airco dus alleen wanneer dat echt nodig is. Vaak is het zelfs zuiniger om het raam een stukje open te zetten, ondanks de hogere luchtweerstand die daardoor ontstaat. Verder zorgt ook een te lage bandenspanning voor een hoger brandstofverbruik. Controleer deze dus regelmatig. Tot slot: ruim op! Alle ongebruikte spullen in de auto zijn alleen maar extra ballast.
Zuinig rijden is veilig rijden
Met de meeste van deze tips rij je niet alleen veel zuiniger, maar ook nog eens veiliger. Ook dat is natuurlijk een groot voordeel. Voor zowel anderen als jezelf. Verschillende verzekeraars belonen dan ook zuinig en veilig rijgedrag. Wie weet ben jij straks extra voordelig onderweg