3 slimme tips voor vastgevroren ruitenwissers – Wat kun je doen?
Voor een setje nieuwe ruitenwissers ben je al snel 30 tot 60 euro kwijt. Als je ze laat monteren, komen daar nog een paar tientjes bovenop. Als je een ruitenwissermotor laat vervangen, ben je al snel 100 euro kwijt. Kortom, je wil dus voorkomen dat deze zaken kapot gaan. Hier drie tips die na een nacht stevige vorst helpen om je ruitenwissers te ontzien.
Krabben
Het is weer krabben geblazen! Tenzij je natuurlijk de auto start, de verwarming aanzet en de kachel het klusje laat opknappen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is de ruitenwissers gebruiken om je ruiten ijsvrij te maken. We snappen dat het verleidelijk is: de ruitenwissersproeier een paar keer laten spuiten en dan de ruitenwissers aan het werk zetten. Maar in het ergste geval mag je 400 euro aftikken bij de garage, omdat je de ruitenwissers en de ruitenwissermotor hebt vernield.
Rubber
Ruitenwissers gaan namelijk zo stuk, als ze worden ingeschakeld terwijl de bladen aan de voorruit zijn vastgevroren. Het rubber breekt snel af, waardoor je op zoek kunt gaan naar een nieuw setje ruitenwissers. Bovendien loop je het risico dat de ruitenwissermotoren doorbranden en zekeringen en bedrading beschadigd raken door de overmatige weerstand van de bladen die aan de ruit vastzitten. Hier een aantal tips die schade aan je ruitenwissersysteem kunnen voorkomen:
- Bedek de voorruit van de auto met een oud laken en ‘klem’ het laken tussen de ruitenwisserbladen en de ruit. Heb je geen zin om je hele ruit te bedekken? Leg dan alleen iets achter de ruitenwissers, bijvoorbeeld een stukje kunststof (in ieder geval geen karton of iets anders dat vocht opneemt). Je kunt ook ervoor kiezen om de ruitenwissers rechtop te zetten, zodat ze niet tegen de ruit drukken en kunnen vastvriezen.
- Als je met een ijskrabber de ruit aan het ijsvrij maken bent, kun je de achterkant van de krabber gebruiken om de ruitenwissers voorzichtig los te tikken van de ruit.
- Zorg dat je ruitenwissers niet aan staan voordat je de auto start. Let dus ook op dat je aan het einde van je rit, nadat je de auto geparkeerd hebt, je de ruitenwissers uitschakelt. De kans is groot dat je ze tijdens een sneeuwbui de vorige dag hebt moeten gebruiken. Je wil niet dat ze aangaan als je de auto start, waardoor de boel kapot gaat.
Antivries
Ruitensproeierpompen kunnen overigens ook doorbranden. Bijvoorbeeld wanneer ze voortdurend worden geactiveerd terwijl de ruitensproeiervloeistof bevroren is. Zorg dus dat je in de winter altijd vorstbestendige ruitensproeiervloeistof gebruikt. Deze handige truc kun je natuurlijk ook gebruiken ’s ochtends: met deze handige zonneklep-truc ontdooi je een voorruit veel sneller