17-jarigen mogen definitief rijbewijs halen
Experiment '2toDrive' succesvol verlopen
Het is definitief: jongeren mogen al op 17-jarige leeftijd hun autorijbewijs halen. Het experiment ‘2toDrive’ verliep volgens het kabinet dermate succesvol, dat de verlaging van de minimumleeftijd nu wettelijk wordt vastgelegd.
LEES OOK: Minder Nederlanders rijden met te veel alcohol op
In 2011 ging het experiment 2toDrive van start. Tijdens de proef mochten jongeren al vanaf 16,5 jaar oud beginnen met rijlessen. Na het behalen van het rijbewijs mochten ze echter tot hun achttiende alleen onder begeleiding rijden.
Volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is de proef een succes: “Jonge en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met de regeling voor begeleid rijden, is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur.”
Inmiddels zijn al 170.000 minderjarigen geslaagd voor hun rijbewijs. Uit evaluatie van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat 2toDrive-deelnemers na het behalen van het rijbewijs gemiddeld meer kilometers rijden en een 26 % lager ongevalsrisico lopen. Ook ligt het slagingspercentage hoger dan bij degenen die pas als 18-plussers rijles namen.
Minister Schultz liet eerder al weten het plan definitief te willen doorvoeren. Nu is dus ook het kabinet akkoord en wordt de leeftijdsverlaging en het begeleidend rijden in de wet opgenomen.
LEES OOK: Waarom november de drukste filemaand is