Waarom moeten Britse automobilisten voortaan verplicht de ‘Dutch reach’ gebruiken en wat is dat eigenlijk?
De Nederlandse greep verplicht
Vanaf zaterdag is de ‘Dutch reach’ verplicht voor automobilisten in het Verenigd Koninkrijk. Maar wat is dat eigenlijk en wat heeft Nederland daarmee te maken?
Nederlandse greep
In Nederland zijn we gewend dat we eerst in onze spiegels óf over onze schouder kijken, voordat we uitstappen. Maar in andere landen houden bestuurders vaak minder rekening met fietsers en smijten ze hun deur gewoon open. Nu de fiets in het Verenigd Koninkrijk steeds meer aan populariteit wint, nemen de Britten maatregelen.
Dutch Reach
Dankzij een wijziging in de verkeerswet moeten Britse bestuurders bij het verlaten van hun auto voortaan verplicht de ‘Dutch Reach’ gebruiken. Bij deze handeling opent de bestuurder de autodeur met de hand die er het verst vandaan is. Op deze manier draait het lichaam automatisch mee en kijk je sneller naar buiten en over je schouder. Zo heb je veel eerder zicht op naderende weggebruikers, zoals fietsers.
1.000 pond
In het buitenland staat deze greep bekend als de Dutch Reach. De oorsprong van deze naam is onbekend, maar het zal iets te maken hebben met onze liefde voor de fiets. De nieuwe regel is vanaf zaterdag 29 januari van kracht en bestuurders die toch zomaar hun deur opengooien, riskeren een boete van maximaal 1.000 pond.
Veel support
Volgens de BBC is de nieuwe wet het resultaat van een intensieve campagne van belangengroepen zoals Cycling UK en DutchReach.org. Campagnevoerder Jeff Boulton verloor in 2016 zijn zoon bij een verkeersongeval en legt aan de Engelse staatsomroep uit waarom de nieuwe regel zo belangrijk is: “Zoals de meeste mensen wisten we niets over de Dutch Reach tot Sam om het leven kwam. Als we de regels 55 jaar geleden hadden aangepast toen de Nederlanders dit bedachten, zou Sam nu nog leven.”
Lees ook: Vanaf juli automatische snelheidsbegrenzer in nieuwe auto’s verplicht
Vanaf juli automatische ‘snelheidsbegrenzer’ in nieuwe auto’s verplicht