Waarom je goede motorolie moet gebruiken
Het belang van goede motorolie voor je auto wordt vaak onderschat. Dit is echter belangrijk om je motor langdurig goed te laten functioneren en de motorprestaties en het brandstofverbruik te optimaliseren. Lees hier waarom het gebruik van goede motorolie belangrijk is en waar je op moet letten.
Meerdere functies
De olie in een verbrandingsmotor heeft meerdere functies. De motorolie is op de eerste plaats bedoeld om onderdelen te smeren en direct contact tussen bewegende delen te vermijden. Maar de motorolie zorgt er ook voor dat warmte, verbrandingsresten en slijtagedeeltjes worden opgenomen en afgevoerd.
Het gebruik van goede motorolie zorgt voor minimale interne wrijving, waardoor het brandstofverbruik daalt, de motorprestaties toenemen en minder slijtage ontstaat. Goede motorolie verlengt dus ook de levensduur van de verbrandingsmotor, wat op termijn dure reparaties kan schelen.
Welke olie moet ik hebben?
Gebruik het type motorolie dat door de autofabrikant voor die specifieke verbrandingsmotor wordt aanbevolen. Dat staat meestal aangegeven in het instructieboekje van de auto of op een sticker onder de motorkap.
Elk type motorolie heeft zijn eigen aanduiding, bijvoorbeeld 10W40 of 5W30. Hiermee wordt de viscositeit van de olie aangegeven. Hoe lager de viscositeit, hoe dunner de olie.
Het eerste cijfer vóór de W geeft aan hoe dun de olie is bij lage temperaturen. Dat is van belang bij een koude start. Want ook dán moet de olie dun genoeg zijn om direct alle onderdelen te kunnen smeren. Het cijfer ná de W geeft aan hoe dik de olie is bij hoge temperaturen. Dat is belangrijk als de motor op temperatuur is. De motorolie mag namelijk niet te dun worden, want dan verliest het zijn eigenschappen.
Waarom is goede olie belangrijk?
Motorolie kun je op veel verschillende plekken kopen. Denk aan tankstations, garagebedrijven, doe-het-zelf zaken en zelfs supermarkten. Alleen loopt de kwaliteit van de aangeboden motoroliën sterk uiteen. De ene olie is de andere niet.
Motorolie van hogere kwaliteit heeft een langere, stabiele levensduur. Goedkope motorolie verliest eerder zijn eigenschappen en moet eerder ververst worden om de motor in optimale conditie te houden.
Bij een goedkopere motorolie wordt ook vaak bespaard op additieven. Dit zijn extra goedjes die aan de olie worden toegevoegd, zoals reinigingsmiddelen en middelen tegen corrosie, slijtage en schuimvorming. Bij langdurig gebruik van goedkope olie ontstaat meer slijtage en vervuiling in de motor, want natuurlijk niet bevorderlijk is. Op termijn zal hierdoor de prestatief afnemen, het brandstofverbruik toenemen en de kans op motorschade toenemen.
Koop je motorolie daarom altijd online. Daarbij hoef je alleen het kenteken van de auto in te voeren, waarna alle geschikte motoroliën van hoge kwaliteit in beeld verschijnen.
Minerale of synthetische olie
Behalve de viscositeit van de olie is er ook een verschil tussen minerale en synthetische olie. Minerale oliën komen uit de raffinage van ruwe aardolie. Tijdens dit proces worden de natuurlijke contaminaties en ongewilde koolwaterstoffen verwijderd. Minerale oliën zijn voordeliger en ideaal voor oudere voertuigmodellen. Minerale oliën zijn van hoge kwaliteit, maar hebben een relatief hoge viscositeit. Ook moeten minerale oliën vaker worden ververst dan synthetische oliën.
Synthetische motoroliën worden in een laboratorium ontwikkeld. Het voordeel van synthetische olie is de lagere viscositeit bij een koude start en de lagere weerstand voor een lager brandstofverbruik. Verder zijn synthetische motoroliën beter voor het milieu en beter en langer bestand tegen zware belasting.
Hoe herken ik de kwaliteit van de olie?
De kwaliteit van motorolie wordt bepaald door het Amerikaanse API en Europese ACEA. Bij de kwaliteitsaanduiding van de ACEA worden benzinemotoren aangeduid met de letter A. Dieselmotoren worden aangeduid met de letter B en dieselmotoren met een roetfilter met de letter C. Hoe hoger het cijfer achter de letter, hoe hoger de kwaliteit. Bijvoorbeeld: A3, B4 en C3. Het is bij dieselauto’s met een roetfilter belangrijk dat je hiervoor de juiste olie kiest.
Bij de kwaliteitsaanduiding van het API worden benzinemotoren aangeduid met de letter S en dieselmotoren met de letter C. De letter die daarna komt, geeft de kwaliteit aan. Hoe verder de letter in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit.
Je kunt prima een motorolie van een ander merk kiezen dan door de autofabrikant wordt aanbevolen, als de kwaliteit maar van hoog niveau is. Bij noodgevallen is elke olie (tijdelijk) mogelijk. Beter de verkeerde olie, dan helemaal geen olie!
Wanneer moet ik olie bijvullen?
Bij de meeste moderne auto’s is de door de fabrikant aanbevolen motorolie specifiek afgestemd op de motor en het onderhoudsinterval van de auto, waardoor je zelf in principe niets hoeft te doen. Echter is het van groot belang om toch zelf het oliepeil regelmatig te controleren, en al helemaal bij auto’s van meerdere jaren oud en met hogere kilometerstanden.
Je kunt het oliepeil controleren met de peilstok onder de motorkap. Als het olielampje op het dashboard begint te knipperen, moet je direct olie bijvullen! Het is aan te raden om altijd een liter olie bij je te hebben voor noodgevallen.
Let op: ook tijdens en na het bijvullen moet je het oliepeil controleren met de peilstok. Neem hiervoor rustig de tijd. Alle olie moet immers eerst naar de onderkant vloeien, waar het uiteinde van de peilstok zit. Bovendien is het beslist niet goed als er teveel olie is bijgevuld. In dat geval kunnen grote rookpluimen uit de uitlaat komen en zal het toerental van de motor erg schommelen. In het ergste geval kunnen lekkages en motorschades ontstaan door een te hoge oliedruk.