
Zonnesteek? Waarom er momenteel zout gestrooid wordt terwijl het 36 graden is

De mussen vallen van het dak en toch trekken strooiwagens vol zout eropuit vandaag. Waarom?
Strooien in de zomer
Het klinkt misschien tegenstrijdig: waarom zou je in vredesnaam zout strooien als het tropisch warm is? Vandaag lopen de temperaturen op tot 36 graden, dus de kans op gladheid lijkt klein. Toch ligt er in sommige provincies op rotondes en kruisingen een laagje zout.
Zacht asfalt
Het heeft een logische verklaring: bij temperaturen van ruim boven de 30 graden kan asfalt zachter worden. Vooral op plekken waar veel zware voertuigen optrekken, afremmen en sturen, zoals rotondes, ontstaat dan risico op spoorvorming en vervorming. Het gevolg: een hobbelig wegdek dat gevaarlijk kan zijn voor auto’s en motoren, en bovendien kostbaar is om te repareren als het eenmaal weer is afgekoeld.
Hoe werkt zout tegen hitte?
Het principe is eigenlijk heel simpel. Het zout op het asfalt trekt vocht uit de lucht aan en laat dat op het wegdek condenseren. Het dunne laagje water dat zo ontstaat, zorgt voor verkoeling van het asfalt. Dit helpt om het wegdek op bepaalde punten stabieler te houden en schade te beperken. Een slimme noodmaatregel op extreem hete dagen dus.
Hoe vaak gebeurt dit?
In de winter is strooien een normaal fenomeen, maar strooien tegen hitte is vrij zeldzaam. Het komt alleen voor bij extreme hittegolven, waarbij asfalttemperaturen richting of boven de 50 graden kunnen stijgen. Zulke temperaturen zorgen ervoor dat bitumen, het bindmiddel in asfalt, zacht wordt. Door vroegtijdig te koelen met zout kan ernstige schade en dure reparaties worden voorkomen.
Belangrijk verschil met winterstrooien
Zout kan soms zelf voor gladheid zorgen, omdat voertuigen grip verliezen op zoutresten. Maar in tegenstelling tot de dikke laag strooizout bij sneeuw en ijzel, gaat het bij hittebestrijding om een dun laagje dat snel oplost of verdampt zodra de luchtvochtigheid en temperatuur veranderen. Bovendien richt het strooien zich alleen op rotondes en kleine gedeeltes waar de kans op spoorvorming het grootst is. Je hoeft vandaag na een lange rit dus niet meteen naar de carwash.
Bekijk ook: De Audi A6 e-tron is elektrische PERFECTIE? 750 km op een volle accu