Tolheffing voor centrum Amsterdam, mag dat?
Voorstel van wethouder direct van tafel geveegd
Automobilisten die het centrum van Amsterdam willen bereiken, moeten daarvoor tol betalen. Dat voorstel heeft de Amsterdamse verkeerswethouder Litjens ingediend om verkeersdrukte tegen te gaan. Het plan werd echter dezelfde dag nog van tafel geveegd door minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
‘Bijna onmisbaar instrument’
Uit grootschalig onderzoek aan de zuid- en westkant van centrum Amsterdam blijkt dat ongeveer de helft van het autoverkeer daar niet hoeft te zijn. Tolheffing moet ervoor zorgen dat het doorgaande ‘niet-bestemmingsverkeer’ wordt teruggedrongen om de wijken schoner, rustiger en veiliger te maken. Een maatregel die in Londen 15% minder verkeersdrukte zou hebben opgeleverd. Automobilisten laten betalen om verkeersdrukte tegen te gaan, is volgens Litjens ‘een bijna onmisbaar instrument’.
RTL Nieuws vroeg de minister van Infrastructuur en Waterstaat om een reactie en die veegde het plan al direct van tafel. In Nederland kan een gemeente niet op eigen houtje tolheffing invoeren. Daarvoor moet de wet worden aangepast en dat is de minister niet van plan. In het regeerakkoord staat dat er geen nieuwe vorm van rekeningrijden komt en dat is tolheffing volgens haar juist wel. Het Amsterdamse gemeentebestuur wijst er juist op dat het regeerakkoord experimenten met ‘alternatieve vormen van vervoer en betaling’ toestaat.
LEES OOK: Tolheffing voor buitenlandse automobilisten in Duitsland uitgesteld tot 2020