Schade aan je auto: deze stappen moet je volgen
Schade aan je auto is niet leuk. Daarbij maakt het niks uit of het om een krasje gaat of om een flinke deuk, het is altijd vervelend. Nu is het voor het herstel wel een verschil of het om een kleine schade gaat of om een groter probleem. Een krasje hoef je niet per se te verwijderen, voor de meeste flinke deuken ligt dat anders. In dit artikel ontdek je wat de te volgen stappen zijn als je schade aan je auto hebt.
1. Hoe ben je verzekerd?
Voordat je de schade gaat laten herstellen is het goed om je verzekeringspolis erbij te pakken, zeker als je zelf verantwoordelijk bent voor de schade. Nederland heeft drie typen verzekeringen. Een WA-verzekering betekent dat alleen schade die je aan andere voertuigen of personen veroorzaakt gedekt wordt.
Bij allrisk is alles gedekt. Beperkt casco heeft ten opzichte van WA enkele aanvullingen. Als je zelf schuldig bent aan de schade, is het belangrijk welke verzekering je hebt. Gebeurt dit door een andere partij, dan is de verzekering van de veroorzaker verantwoordelijk voor het dekken van de schade.
Je doet er overigens goed aan om te bedenken of het verstandig is de schade te claimen. Kleine schades kun je vaak beter uit eigen zak betalen, omdat het anders (onnodig) ten koste gaat van je schadevrije jaren.
2. Schade melden
Stap twee is het inschakelen van een bedrijf dat gespecialiseerd is in schadeherstel. Dit kan telefonisch, online of direct bij de garage. Zorg ervoor dat je je kentekennummer en polisnummer bij de hand hebt. Hier kan namelijk naar gevraagd worden.
3. De reparatie
Een schadeherstelbedrijf zal eerst de schade beoordelen. Daarna is het aan jou om formeel opdracht voor de reparatie te geven. De auto wordt vervolgens op een veilige manier hersteld. Je krijgt een bericht als je auto klaar is. Als je dat wilt, kun je tijdens de herstelperiode gebruik maken van vervangend vervoer. Dit is vrijwel altijd gratis.
Het schadeherstel is op te delen in verschillende soorten. Een sterretje of een kapotte ruit komt vaak voor. Het is zaak om een sterretje snel aan te pakken, voordat het een barst wordt. Als je de weerkundigen mag geloven, gaat hagelschade steeds vaker voorkomen. Hagelschade zit meestal op de autoruit of op het dak. Zeker als het wat grotere hagelstenen zijn, kan de schade behoorlijk zijn. Met een allrisk of beperkt casco verzekering wordt hagelschade gedekt.
Deukjes en krassen kunnen eveneens snel ontstaan. Deze schades zijn vaak snel te herstellen en kosten je weinig.
4. Auto ophalen
Als het verlossende telefoontje komt dat je auto klaar is, spreek je een datum af waarop je de auto kunt ophalen. Als je gebruik hebt gemaakt van vervangend vervoer, kun je dit voertuig meteen weer inleveren. Op het schadeherstel van je auto zit overigens een garantie van vier jaar.