Review – Seat Ibiza (2022)
Scherp geprijsd
Het meest succesvolle Seat-model ooit heeft nieuwe technologie, een rijkere uitrusting en een fris gezicht gekregen. Met een vanafprijs van 19.700 euro is de vernieuwde Ibiza behoorlijk scherp geprijsd.
Nieuw gezicht?
We moesten even twee keer kijken, toen we de sleutels in onze handen gedrukt kregen. De vernieuwde Ibiza lijkt sprekend op het uitgaande model, terwijl hij toch echt een opfrisbeurt heeft gekregen. De cosmetische wijzigingen beperken zich aan de buitenkant tot nieuwe koplampen met led-technologie en een ‘handgeschreven’ typeaanduiding op de achterzijde. That’s it. Of beter gezegd, eso es todo. De designafdeling heeft het dus niet enorm druk gehad. Het ontwerp van de vijfde generatie Ibiza lijkt echter niet verouderd en kan nog prima een ronde mee.
Fraaie materialen
In het interieur is het een ander verhaal. De afwerking is duidelijk naar een hoger plan getild. Het is zoeken naar hard plastic, want bijna alles dat je aanraakt is bekleed met zachte materialen. Niet alleen de armsteun, pook, handrem en het met nappaleder beklede stuurwiel, maar ook de toplaag van het dashboard is van een zachter materiaal gemaakt voor meer luxegevoel.
Technologie maakt indruk
Ook het gebruiksgemak is verbeterd. Het infotainmentscherm is nieuw en zit voortaan een stuk hoger. Hierdoor hoef je niet meer met je hoofd naar beneden te staren, als je even de navigatiekaart wilt aflezen. Bovendien is het zo eenvoudiger te bedienen. Het scherm meet standaard 8,25 inch maar in duurdere uitvoeringen van de Ibiza kijk je naar een 9,2-inch scherm.
De snelheid van het systeem verrast ons een beetje, het reageert namelijk lekker vlot. Apps en menu’s openen direct zodra je op een icoontje drukt, waardoor het ook tijdens het rijden prettig te bedienen is. Een 10,25-inch digitaal instrumentarium achter het stuurwiel zorgt voor nog meer gemak. Dankzij dit scherm hoef je je ogen nauwelijks van de weg te houden, want ook hier kun je de navigatiemap bekijken. Deze Virtual Cockpit is in alle uitvoeringen aanwezig, behalve bij de instapper. Die moet het doen met traditionele klokken.
Details zijn belangrijk
Het digitale instrumentarium kun je bedienen met knoppen die op het nieuwe multifunctionele sportstuur zitten. Je kunt het stuur met afgevlakte onderkant eenvoudig verstellen, net als de stoelen waardoor je snel een goede zitpositie kunt vinden. De goed zittende stoelen zijn bekleed met een soort microfiber, wat er prima uitziet en zacht aanvoelt.
Dan komen we bij de kleine details aan en die heeft Seat goed voor elkaar. Zo hebben de ventilatieroosters aan weerszijden van het dashboard voortaan een ronde vorm en zijn voorzien van led-verlichting. In het donker lijkt het zo net alsof je in een dure Mercedes-Benz rijdt. Afhankelijk van de gekozen uitvoering heeft de verlichting een specifieke kleur: van wit tot rood. Ook de kunststof balk met aluminiumlook – die over de hele breedte van het dashboard loopt – vinden we leuk gevonden. Het geeft het interieur een volwassen en moderne uitstraling.
Safety first
De Ibiza is nu ook voorzien van het Travel Assist-systeem. Dit rijhulpsysteem kan de besturing en het gasgeven en remmen zelf overnemen. Het systeem maakt hierbij gebruik van de Adaptive Cruise Control en Lane Assist. De Ibiza blijft zo automatisch op afstand van je voorligger en keurig tussen de lijnen.
We zijn erg te spreken over Travel Assist. De Ibiza lijkt niet te ‘pingpongen’ tussen de wegmarkering en bovendien drukt het systeem niet vol op de rem als er een auto plotseling van rijbaan wisselt en voor de Ibiza belandt. Het systeem brengt de auto dan geleidelijk naar een lagere snelheid.
Uiteraard moet je gewoon je ogen op de weg houden en je handen aan het stuur als Travel Assist actief is, maar op de snelweg kun je wat meer achteroverleunen. Dat dit soort systemen nu al in auto’s in deze prijsklasse opduiken is een goede ontwikkeling.
Achterin
Als volwassen persoon van 1,80 meter kun je verrassend goed zitten achterin de Ibiza. Bij het instappen moet je een beetje bukken, anders stoot je al snel je hoofd. Zodra je dat een keer gedaan hebt, vergeet je dat nooit meer en valt er uitstekend mee te leven. Bovendien zullen het voornamelijk kinderen zijn die achterin instappen. De bagageruimte biedt met een inhoud van 355 liter (1.165 liter met neergeklapte achterbank) voldoende ruimte voor alledaags gebruik.
Voldoende power
In Nederland is de Ibiza leverbaar met een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met vermogens van 80 pk, 95 pk of 110 pk. Alleen de 110 pk sterke variant is standaard gekoppeld aan een 7-traps DSG-automaat met dubbele koppeling.
Onze testauto beschikt over 95 pk en een handbak met vijf versnellingen. De bak laat zich lekker bedienen en de driecilinder doet zijn werk netjes. Meer dan 95 pk in een compacte hatchback heb je absoluut niet nodig in ons land. Tenzij je graag een automaat rijdt, dan moet je dus voor de 110 pk-versie gaan.
LEES OOK: REVIEW – SEAT ARONA (2022) – AANGESCHERPT EN VERBETERD
Conclusie
Als je de oude en vernieuwde Ibiza naast elkaar zet, zal alleen een kenner het verschil zien. Dat is meestal een teken dat de verkoopcijfers van het huidige model goed zijn. Never change a winning team. Het interieur heeft wel een flinke opfrisbeurt gekregen. Het nieuwe infotainmentsysteem werkt top en de gebruikte materialen in het interieur zouden niet misstaan in auto met een hoger prijskaartje. De aandrijflijn doet braaf zijn werk en de driecilinder reageert in de sportstand nog best pittig. Het is wel jammer dat er geen enkele vorm van elektrificatie is toegepast, zelfs geen mild-hybride systeem. Het onderstel biedt ook op langere afstanden voldoende comfort, waardoor de vernieuwde Ibiza nog steeds een veelzijdige compacte hatchback is.
Lees ook: