Nederland krijgt Lancia Ypsilon als een van de eerste
Rentree van roemrucht merk en dan puur elektrisch
De nieuwe Lancia Ypsilon is in Milaan onthuld. Foto’s waren al wel gelekt maar nu is hij er echt. Nederland krijgt hem na Italië als een van de eerste, medio dit jaar.
Lancia was niet weg, maar wel heel klein geworden. In elk geval was het merk in Europa sinds 2017 uit de schappen. Alleen in Italië werd de Ypsilon als enig model nog verkocht. Moederconcern Stellantis zet Lancia nu opnieuw weer op de kaart met de nieuwe Ypsilon. Italië krijgt die als eerste, in het tweede kwartaal van 2024 is ons land als een van de eerste buiten Italië aan de beurt, samen met België.
Lancia Ypsilon huiselijk interieur
“Met de nieuwe Ypsilon, de eerste auto van het nieuwe tijdperk van Lancia, lanceren we het merk opnieuw, te beginnen in Italië. Het ontwerp is geïnspireerd op het glorieuze verleden van het merk, dat we op een moderne manier opnieuw hebben geïnterpreteerd. Het model is de ultieme uiting van comfort en design, gekenmerkt door toonaangevende technologie en connectiviteit, maar altijd in perfecte Lancia-stijl. Dit resultaat hebben we mede bereikt door de samenwerking met interieurdesigner Cassina, die samen met onze designers in Turijn een echte woonkamer ontwierp, geïnspireerd op de gastvrijheid van Italiaans ingerichte woningen”, aldus Luca Napolitano, CEO van Lancia bij de onthulling.
Gelimiteerde versie
De onthulde uitvoering is een gelimiteerde versie, waarvan er 1.906 komen (1906 is het jaar dat Lancia is opgericht) en deze speciale uitvoering heet Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina. De blauwe kleur van het exterieur en het interieur is specifiek. De gebruikte materialen zijn in samenspraak met Cassina tot stand gekomen.
Op de koffie komen
Bijzonder is het ‘koffietafeltje’ in het midden voorin aan de onderzijde van het dashboard. Er zit een draadloos laadstation voor de mobiele telefoon in en je kunt er de koffie op plaatsen. Alleen dan niet gaan rijden, want de bekers kun je nergens in plaatsen. Het is gewoon een speels en huiselijk element in het interieur.
Interactief
Dat geldt ook voor het dashboard met hoekige vormen en de grote brede displays. Nieuw is een volledig interactief systeem waarmee je via aanraking en via stem tal van functies kunt visualiseren. Dat is SALA, een afkorting van Sound Air Light Augmentation. De Ypsilon biedt een rijbereik, elektrisch, van 403 km en de elektromotor levert een vermogen van 115 kW 156 pk.
Heroïsche historie
Lancia is heeft als puur Italiaans merk heroïsche momenten meegemaakt. Pagina’s kunnen we er mee vullen, maar we beperken ons tot highlights. Prachtige technische vondsten zijn toe te schrijven aan Lancia, zoals een V4-motor met een blokhoek van slechts 15 graden. Dat verscheen al in 1920, terwijl Volkswagen pas in de jaren negentig kwam met smalle en compacte VR5- en VR6-blokken met een krappe hoek tussen de cilinderbanken. Lancia was sowieso de eerste die V4- en V6-motoren in serieproductie nam.
Iconische modellen van Lancia
Prachtige creaties zijn er verschenen uit de keuken van Lancia met welluidende namen. Modellen als de Flavia, Fulvia en Flaminia, wie een een beetje thuis is in de historie van Italiaans merken kent ze vast wel. Sierlijk gevormd, luxueus ingericht en met een sportief accentje verleidden ze vele kopers, die wel enigszins gefortuneerd moesten zijn. Want Lancia was niet goedkoop.
In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw scoorde Lancia met modellen als de Beta en de Gamma. Ook in ons land zag je deze vierdeurs coupés geregeld rijden. De Lancia Monte Carlo is ook zo’n iconische auto, een 2+2 coupé op basis van de Beta. De Lancia Thema nam enige jaren later de scepter over van de Beta en de Gamma.
Lancia en Griekse alfabet
Meer modellen droegen de naam van een letter uit het Griekse alfabet, zoals de Lancia Delta, waarmee het merk ook ongenadig succesvol was in het wereldkampioenschap rally. Met de vierwielaangedreven Delta HF Integrale zijn vele titels in de wacht gesleept. Waarmee het merk een waardige opvolger had van de Lancia Stratos die in de jaren zeventig podiumplekken aan elkaar reeg in de internationale rallysport. Die Stratos was er ook speciaal voor ontworpen door Marcello Gandini, destijds hoofdontwerper bij Bertone.
Opkomst, aftocht en terugkeer van Lancia Ypsilon
In het compacte segment heeft Lancia de afgelopen decennia furore gemaakt met de Ypsilon, waarvan de eerste generatie in 1996 verscheen. Je kon toen kiezen uit een waslijst aan kleuren, meer dan 100, en als je de auto’s in al die kleurvarianten naast elkaar zette dan kreeg je een pallet zoals in de kleurpotlodendozen van het Zwitserse Caran d’Ache, met de afbeelding van de Matterhorn op het deksel. Prachtig om te zien, net als het interieur van die Ypsilon. Want zeker de duurdere versies waren fraai afgewerkt met Alcantara-bekleding, wat destijds voor een compacte auto echt uniek was.
Volledig elektrisch
Met de herintrede van de Ypsilon, nu volledig elektrisch, is de cirkel rond. Of eigenlijk pakt het merk de draad weer op, waarmee enkele jaren geleden in ons land het boek is gesloten. De duidelijke knipoog naar waarden uit het verleden toont aan dat Lancia zijn statuur en prestige wil behouden maar dan in het elektrische segment. Enkele vormen zijn ontleend aan historische modellen en dat geldt vooral voor het interieur. Ook de aankleding is van het bekende hoge niveau.
Synergie met andere Stellantis-modellen
Technisch deelt de nieuwe Lancia Ypsilon platform en aandrijflijn met andere elektrische modellen uit de Stellantis-familie, zoals de Peugeot e-208 en de Opel Corsa Electric. Logisch want door componenten te delen bespaar je ontwikkelingskosten en dat maakt het mogelijk om elektrisch aangedreven auto’s betaalbaar en verkoopbaar te houden.
In 2026 komt een tweede, groter elektrisch model, de Lancia Gamma, waarmee weer een oude naam herleeft. In 2028 volgt de Lancia Delta, ook elektrisch.