MIA vervalt voor veel plug-in hybrides
Limiet CO2-emissie per 2016 verlaagd naar 31 g/km
Per 1 januari 2016 is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor plug-in benzine-hybrides met een CO2-uitstoot van 31 tot 50 g/km vervallen. Stekkerhybrides met een benzinemotor komen nu alleen nog in aanmerking voor de MIA als de CO2-emissie onder de 31 g/km ligt.
Personenauto’s op aardgas en plug-in hybrides met een dieselmotor komen sinds 2015 al niet meer in aanmerking voor de MIA. Nu zijn de normen voor plug-in benzine-hybrides aangescherpt. Alleen PHEV’s met een benzinemotor en een CO2-uitstoot van minder dan 31 g/km komen in aanmerking voor een MIA van 27% tot een investeringsbedrag van 35.000 euro.
[gallerij-1]
Op de zogenoemde Milieulijst 2016 staan bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via onder meer MIA. Volledig elektrisch aangedreven auto’s komen in 2016 in aanmerking voor 36% MIA, met een maximumbedrag van 50.000 euro. Vanaf dit jaar geldt die aftrek ook voor waterstofauto’s, waarop versneld mag worden afgeschreven.
De MIA is ook mogelijk op waterstofstations, oplaadpunten voor elektrische auto’s en aardgasstations. Het moet dan wel gaan om voorzieningen op eigen bedrijfsterrein, bestemd voor de eigen voertuigen.
Om de milieu-investeringsaftrek te kunnen toepassen, is het belangrijk dat de investering in het nieuwe bedrijfsmiddel binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wordt aangemeld, meldt AMD Fiscalisten.
Populaire plug-in benzine-hybrides die per 2016 niet meer voldoen aan de eisen voor de MIA, zijn onder meer de Volkswagen Golf GTE, Volvo XC90 T8, Mitsubishi Outlander PHEV, Mercedes-Benz C 350e en Audi A3 e-tron.
[gallerij-2]