Mensen gaan weer meer de weg op, maar rijden ook roekelozer
Veel vergaderen online in de auto
Nu thuiswerken niet langer de norm is, gaan mensen weer steeds vaker de weg op. In plaats van online te vergaderen rijden zij nu weer naar hun werk toe om hier fysiek met collega’s te overleggen.
Roekeloos rijgedrag
Uit onderzoek van verzekeraar Interpolis en Motivaction onder ruim 2000 Nederlanders blijkt dat 40% verwacht weer vaker de weg op te gaan dan tijdens de coronapandemie. Voor veel mensen is dit geen probleem, omdat het merendeel maar wat graag het normale leven van voor de pandemie wil oppakken. Toch wijzen de resultaten van het onderzoek ook op een zorgelijke ontwikkeling. In vergelijking met voor de pandemie zijn we namelijk steeds roekelozer gaan rijden en dat komt de veiligheid in het verkeer niet ten goede.
Een derde vindt het verkeer onveiliger dan voor de pandemie
Een groot deel van de Nederlanders heeft ruim anderhalf jaar (grotendeels) vanuit huis gewerkt. Als je voorheen dagelijks met de auto naar jouw werk reed, ben je tijdens de pandemie aanzienlijk minder onderweg geweest. In anderhalf jaar tijd kan er kennelijk veel veranderen, want een derde van de deelnemers aan het onderzoek van Interpolis en Motivaction vindt het verkeer nu onveiliger dan voor de pandemie.
Dit onveilige gevoel wordt onder meer veroorzaakt door andere weggebruikers. Doordat het tijdens de pandemie minder druk was op de weg, voelden bestuurders zich minder opgejaagd. Nu het weer drukker wordt, keert het opgejaagde gevoel terug. Toch wordt het onveilige gevoel niet alleen veroorzaakt door anderen. Bijna 10% van de respondenten geeft namelijk aan dat zij zelf minder handig zijn geworden in het verkeer. Van de deelnemende jongeren geeft zelfs 26% aan minder handig te zijn.
Jongeren rijden een stuk harder
Jongeren vinden zichzelf niet alleen minder bekwaam om een auto te besturen, maar zijn ook nog eens harder gaan rijden. De resultaten van het onderzoek laten zien dat dit voor liefst 33% van de deelnemende jongeren geldt. Volgens Chantal Vergouw, directievoorzitter bij Interpolis, is dit iets om ons zorgen over te maken: “We weten dat jonge bestuurders tien keer meer kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij juist sneller zijn gaan rijden is zorgelijk. Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens bij deze bestuurders. Belangrijk is dus dat jongeren op hun snelheid letten en op andere weggebruikers als de verkeersintensiteit de komende maanden toeneemt”.
Veel mensen vergaderen online in de auto
Online vergaderen was booming tijdens de coronapandemie. Veel bedrijven maakten gebruik van Zoom, Skype of Teams om digitale vergaderingen te beleggen. Ondanks dat we inmiddels weer terug mogen naar kantoor, is de verwachting dat online vergaderen in stand wordt gehouden. Zolang mensen dit thuis doen, is er niets aan de hand. Helaas zien we steeds vaker dat men online vergadert in de auto. Ondanks dat autorijden en online vergaderen niet samengaan, verwacht 1 op de 10 deelnemers aan het onderzoek dit wel te kunnen blijven doen. Van de ondervraagden verwacht 12% zelfs te blijven videobellen tijdens het rijden.
Het is algemeen bekend dat het gebruik van een smartphone en autorijden niet samengaan. Wie zijn telefoon gebruikt tijdens het rijden, let automatisch minder goed op de weg en het overige verkeer. De kans op ongelukken wordt hierdoor groter en groter. Reden genoeg om jouw smartphone niet te gebruiken tijdens het rijden. Vind je dit lastig? Dan biedt het gebruik van de beste Mono-app uitkomst. Deze app helpt je om jouw telefoon te negeren als je onderweg bent. Naast automobilisten kunnen ook motor- en scooterrijders er gebruik van maken.