Let op: deze automerken zijn lastig te verzekeren
Heb je een nieuwe of tweedehands auto gekocht? Dan is een autoverzekering afsluiten de volgende stap. Voor de meeste automerken is dat zo gedaan. Maar er zijn ook een aantal automerken die moeilijk te verzekeren zijn. In dit artikel lees je hoe dat zit en om welke auto’s het gaat.
Autoverzekeraars maken risico-inschatting
Vraag je een autoverzekering aan? Dan moet je altijd een aantal gegevens invullen. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Maar ook je woonplaats en informatie over de auto waarin je rijdt. Op basis van al deze gegevens maakt de verzekeraar een risico-inschatting. Hoe groot is de kans dat je in de toekomst schade claimt? Op basis hiervan bepaalt de verzekeraar hoeveel premie je moet betalen. Bij sommige automerken wordt er meer schade geclaimd dan bij andere. Hierdoor betaal je extra veel premie of is het lastig om de auto te verzekeren.
Tesla verzekeren
Tegenwoordig kun je elektrische auto’s steeds beter verzekeren. Maar een Tesla verzekeren is nog steeds lastig. Vaak stellen verzekeraars bijvoorbeeld extra eisen aan de beveiliging van de auto. De standaardbeveiliging van Tesla is dan niet voldoende. Bij schade aan een Tesla kun je vaak alleen terecht bij specialisten. En dat kost vaak veel geld. Sommige autoverzekeraars verzekeren Tesla’s daarom helemaal niet. Wellicht is het daarom slim om dit alvast uit te zoeken voordat je de auto koopt.
Tip: check met welk schadebedrijf de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Hebben deze schadebedrijven wel voldoende ervaring met de reparatie van Tesla’s? Stel je voor dat je uiteindelijk alsnog naar een andere schadehersteller moet. Dit kan dit je veel extra geld kosten.
Oldtimers
Rijd je in een oldtimer? Dan kun je geen ‘gewone’ autoverzekering afsluiten. Je hebt dan een speciale oldtimerverzekering nodig. Het voordeel van zo’n verzekering is dat je minder premie betaalt. Dit komt doordat oldtimers grotendeels in het bezit van hobbyisten, die ten eerste erg goed voor hun auto zorgen, en ten tweede relatief weinig kilometers maken (waardoor het risico op schade kleiner is).
Verzekeraars stellen voor het afsluiten van een oldtimerverzekering wel een aantal voorwaarden aan je auto:
- de auto moet minimaal 10 of soms zelfs 30 jaar oud zijn;
- je rijdt een maximaal aantal kilometers per jaar;
- de auto heeft een bepaald maximum gewicht;
- er zit een goede beveiliging op de auto;
- je bent lid van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs);
- de auto heeft een bepaalde minimale taxatiewaarde.
Het kan zijn dat de verzekeraar naast het bovenstaande rijtje nog andere voorwaarden stelt. Vraag hier daarom van tevoren naar.
Cabrio’s
Een cabriolet is wat lastiger te verzekeren dan een gewone auto. Vooral als het een wat duurder model is. Dit komt doordat een cabrio door de cabriokap gevoeliger is voor diefstal. Vaak stellen verzekeraars daarom aanvullende beveiligingseisen. Ook is het mogelijk dat je een hoger eigen risico moet betalen als je schade hebt. Sommige verzekeraars stellen als voorwaarde dat je de cabrio alleen mag parkeren in een afgesloten garage.
Kan een verzekeraar je aanvraag weigeren?
Autoverzekeraars zijn niet verplicht om iedere verzekeringsaanvraag te accepteren. Het is dus mogelijk dat je aanvraag wordt geweigerd. Je kunt het dan opnieuw proberen bij een andere verzekeraar. Of je kunt je autobeveiliging verbeteren, zodat je wel aan de eisen van de verzekeraar voldoet.