Hoe laat begint de kwalificatie van Zandvoort?
Verstappen aast op tweede thuiszege
Na een dominante zege in Spa gaat Max Verstappen ook in Zandvoort voor de winst. Kan hij zondag voor de tweede keer zijn thuisrace winnen?
Hoe laat begint de kwalificatie van Zandvoort?
De kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort start op zaterdag 3 september om 15.00 uur. Max Verstappen heeft met 284 WK-punten de leiding in het kampioenschap stevig in handen. Teamgenoot Sergio Perez staat tweede op 93 punten achterstand. Ferrari-coureur Charles Leclerc staat derde; zijn achterstand op Verstappen is inmiddels opgelopen tot 98 WK-punten. In het constructeurskampioenschap leidt Red Bull Racing (475 punten) voor Ferrari (357) en Mercedes (316).
Tijdschema F1 Zandvoort 2022
Datum | Sessie | Nederlandse tijd |
Vrijdag 2 september | 1e vrije training | 12.30 – 13.30 |
Vrijdag 2 september | 2e vrije training | 16.00 – 17.00 |
Zaterdag 3 september | 3e vrije training | 12.00 – 13.00 |
Zaterdag 3 september | Kwalificatie | 15.00 – 16.00 |
Zondag 4 september | Race | 15.00 – 17.00 |
Wat gebeurde er vorig jaar op Zandvoort?
In 2021 werd voor het eerst sinds 1985 weer een Formule 1-race gehouden op Zandvoort. Die stond eigenlijk al in 2020 op de planning, maar de wereldwijde coronapandemie zorgde voor een jaar uitstel.
Miljoenen Nederlandse autosportliefhebbers zagen hoe landgenoot Max Verstappen op zaterdag pole position pakte. In zijn Red Bull Honda was hij Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in hun Mercedes net te snel af. Alfa Romeo-coureur Kimi Raikkonen moest na de derde vrije training afhaken na een positieve coronatest. Reserve-coureur Robert Kubica bleek een verdienstelijke invaller: hij kwalificeerde als 18e en finishte de race als 15e, vlak achter teamgenoot Antonio Giovinazzi.
Zandvoort: de race
Bij de start van de race liet Verstappen zich niet verrassen. Onder toeziend oog van tienduizenden racefans dook de Nederlander als eerste de Tarzanbocht in. Achter hem ontstond het nodige duw- en trekwerk, waarbij Alpine-coureur Fernando Alonso twee plekken won en Alfa-rijder Giovinazzi er drie verloor. Teamgenoot Sergio Perez, die na een motorwissel vanuit de pitstraat was gestart, was aan een opmars bezig. Vooral na zijn eerste pitstop was hij op de medium banden bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. Uiteindelijk kwam hij als achtste over de streep.
Na de eerste serie pitstops moesten Verstappen en daarachter Hamilton het gat dichtrijden naar Bottas, die langer doorreed. Het was cruciaal voor Verstappen de Fin snel voorbij te steken, aangezien Hamilton rap richting de Red Bull reed. Na de tweede ronde pitstops, waarbij Hamilton gedwongen werd om te wisselen naar gebruikte mediums, wist Verstappen dat hij de zege binnen handbereik had. Aan het einde van de race drong Hamilton nog wel aan, maar de Brit kwam niet dichtbij genoeg voor een inhaalactie.
Zo pakte Verstappen de leiding terug in het rijderskampioenschap. Het was alweer zijn zevende zege van 2021. Het was een primeur in de Nederlandse autosportgeschiedenis: Verstappen is de eerste Nederlandse Formule 1-coureur die op vaderlandse bodem zegeviert.
Zandvoort zet ‘de nieuwe standaard’
Na afloop van de race hoefde je geen oranje bril op te hebben om te zien hoe het vernieuwde Zandvoort een Formule 1-weekend naar een hoger plan tilde. Teambazen, coureurs, commentatoren, iedereen prees het vernieuwde Zandvoort. De succesvolle verbouwing met steile kombochten leverde veel blije gezichten op.
Ook de sfeer tijdens de race en in de Noord-Hollandse badplaats maakte indruk. Ondanks corona werd het een groot racefestijn, met de zege van Verstappen als belangrijkste traktatie. Het raceweekend was goed voorbereid; de zorgen over de slechte bereikbaarheid van Zandvoort bleken ongegrond. Dat kwam onder meer door typisch Nederlandse logistieke oplossingen: duizenden mensen kwamen per fiets of trein naar Zandvoort.
BEKIJK OOK: Max Verstappen racet achteruit op Zandvoort
Wat is er te doen in Zandvoort 2022?
Dit jaar is er naast het uitgebreide raceprogramma op en rond het circuit van alles te beleven. Zandvoort maakt er in het dorp en op de boulevard een heus strandfestival van. Je kunt onder meer racen op een E-kartbaan, de skyline van de Noord-Hollandse kust bekijken vanuit het hoogste reuzenrad van Nederland, exposities bezoeken van Car Art en een kijkje nemen in het Zandvoorts Museum.
Wat moet je weten over Zandvoort?
Om de Formule 1 terug naar Zandvoort te krijgen, was een ingrijpende renovatie van het circuit nodig. Zo is de baan in de aanloop naar 2020 stevig verbouwd: er is een nieuwe laag asfalt gekomen en enkele bochten zijn aangepast. Daarna zijn ook de pitstraat, het mediacentrum en medische faciliteiten aangepast aan de eisen van het Formule 1-circus. Ten slotte maken moderne vangrailconstructies en crashbarriers met speciale schuimelementen de baan geschikt op het gebied van alle veiligheidseisen.
Het klassieke circuit, waar tot 1985 ook Formule 1-races verreden werden, stond bekend als een baan waar het moeilijk inhalen was. Om de baan meer geschikt te maken voor moderne Formule 1-auto’s zijn twee kombochten aangelegd. Zowel in de Hugenholtz-bocht als de Arie Luyendyk-bocht zorgt de banking, met een hellingsgraad van 15-18 graden, dat de auto’s ook in de bocht veel grip en dus snelheid houden op het asfalt.
Twee DRS-zones maken inhalen makkelijker. Komende vrijdag experimenteert de FIA om de tweede DRS-zone te verlengen. Vorig jaar bleek de DRS-zone net te kort om lekker te kunnen inhalen tijdens de race. Daarom wordt er dit jaar gekeken of de achtervleugel al in de Arie Luyendyk-bocht open kan. Dat is de kombocht (met een banking van 18 graden) voordat het rechte stuk langs start/finish begint. Na de sessie analyseert de FIA of het veilig genoeg is om gedurende het hele weekend deze verlengde DRS-zone te hanteren.
Rondje Zandvoort toen vs. nu
Hoe het circuit eruit ziet? Rij mee met Alain Prost (Renault, 1983) en Max Verstappen (2021) om te zien hoe Zandvoort anno nu is veranderd vergeleken met het oude circuit.
Donderdag begint de meteorologische herfst. Het raceweekend in Zandvoort belooft echter zomers te worden. Van vrijdag tot zondag blijft het overwegend droog, half bewolkt en temperaturen van ongeveer 24 graden zomers warm.
Voordat de race begint, klinkt eerst nog het Nederlands volkslied. Vorig jaar was het zangeres Davina Michelle die het Wilhelmus ten gehore bracht; dit jaar is Floor Jansen aan de beurt.
Zandvoort in feiten en cijfers:
Officiële naam: Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2022
Locatie: Zandvoort, Nederland
Lengte circuit: 4,259 km
Aantal ronden: 72
Aantal bochten: 14
Totale raceafstand: 306,587 km
Ronderecord: 1:11:097 Lewis Hamilton (2021)