
Gloeibougies – Alles wat je moet weten
Belangrijk onderdeel dieselauto

Een bougie bij een dieselmotor ontstaat uit hard, koolstofhoudend staal. De bougie is nodig, om de auto te kunnen laten starten. Maar hoe werkt dit precies?
Werking dieselmotor
Dieselmotoren zijn zelfonstekers. De snelle compressie van de brandstof is bij diesel voldoende om de explosie in de motor te veroorzaken. Om dit te laten gebeuren, is wel een bepaalde werkingstemperatuur vereist. Is de motor namelijk te koud, dan is de spelingsruimte tussen de zuiger en de cilinderwand te groot. Veel compressie gaat dan verloren. Op die manier is het niet mogelijk om de auto te starten. Als de motor warmgedraaid is, zetten de metalen uit. Zo wordt het verbrandingsproces gestart. Voor dit hele proces heeft de dieselmotor een starthulp nodig. Dat is de gloeibougie, die ook wel bekend staat als een gloeiplug of gloeikaars.
Functie gloeibougie
De bougie wordt doormiddel van elektrische spanning tot gloeien gebracht. Op deze manier, wordt de temperatuur dusdanig hoog dat de motor opgewarmd wordt en gestart kan worden. Als de motor loopt, is het hele blok al snel warm. De gloeibougie is dan niet meer nodig. Hij koelt dan af en wordt de rest van de autorit niet meer gebruikt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Gloeibougie vervangen
De gloeibougie wordt het merendeel van de autorit dus niet gebruikt. Het gevolg hiervan is dat de levensduur van de gloeibougies vrij lang is. Als de auto voornamelijk voor lange afstanden wordt gebruikt, kunnen de gloeibougies het langer dan 100.000 kilometer volhouden. Start je de auto echter vaak en rijd je veel kleine stukjes, dan zal de levensduur korter zijn. Een gloeibougie vervang je als hij zijn eigen uitval aankondigt. Dit doet hij met een lampje op het dashboard. Het is het verstandigst om direct actie te ondernemen, want het vervangen wordt moeilijker als de auto niet meer start.
Lees ook: