Gecupte banden – tips en tricks
Hoe, wat en waarom?
Misschien heb je er wel eens van gehoord: gecupte banden. Dit zijn banden met onregelmatige slijtage en zorgen onder andere voor een zoemend afrolgeluid of onnatuurlijke trillingen. Het volledig tegengaan van gecupte banden valt niet mee, maar we hebben een paar nuttige tips.
Kwalitatieve autobanden zijn essentieel voor de veiligheid en het (rij)comfort. Dat gegeven behoeft geen betoog. Maar wist je ook dat je er met een aanschaf van een kwartet goede banden alleen er nog niet bent? Gedegen (na)zorg voor de gemonteerde banden is namelijk evenzo belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat dit nog weleens wordt vergeten.
Onjuiste bandenspanning
Om een voorbeeld te geven: een kwart van de automobilisten blijkt rond te rijden met een onjuiste bandenspanning. Gevolg: een hoger brandstofverbruik, minder grip, lagere remweg en kortere levensduur van de banden. Versleten schokdempers is ook een veelvoorkomende reden waardoor niet de maximale prestaties uit de gemonteerde autobanden worden gehaald. Maar liefst 1 op de 4 auto’s rijdt met één of meer versleten schokdempers rond.
Gecupte banden
Minder vaak voorkomend, maar wel degelijk ook een stille onderliggende oorzaak van ongelijkmatige bandenslijtage, waaronder gecupte banden, is een onjuiste uitlijning van de wielen. Het kan dus zeker geen kwaad om bij tijd en wijle te laten controleren of alle vier de wielen van jouw auto staan zoals ze horen te staan volgens de fabrikant – en dan bij voorkeur een afstelling zo dicht mogelijk naar de nul-tolerantie. Oké, nog eentje dan om het definitief af te leren: wist je dat honderdduizenden automobilisten in de zomer doorrijden op winterbanden? Stel je gerust eens voor welk effect het op de verkeersveiligheid en het rijcomfort heeft wanneer men rondrijdt met een combinatie van deze factoren…
Wat zijn gecupte banden?
Doordat veel auto’s rondrijden met een of meer van de genoemde factoren, komen gecupte banden regelmatig voor. Maar wat zijn gecupte banden nu precies? Wel, gecupte banden, eigenlijk zaagtandslijtage geheten, is een vorm van onregelmatige slijtage rond de schouder(s) van een band. Over de gehele band is ook mogelijk, maar is minder vaak aan de orde.
Zaagtandslijtage treedt het vaakst op bij brede(re) banden die ontwikkeld zijn voor sportief rijgedrag en bij de niet-aangedreven banden. De reden hiervan is omdat sportieve auto’s af fabriek relatief veel toespoor meekrijgen (lees: lichtjes naar elkaar toegedraaid zijn) om de wegligging te bevorderen. Echter, het is de carrosserie die de banden tijdens het rijden dwingt rechtuit te gaan, met onregelmatige slijtage tot gevolg.
Hoe herken je gecupte banden?
Achterhalen of de banden van jouw auto mogelijk kampen met cupvorming? Luister dan eens aandachtig of je tijdens het rijden een bovenmatig zoemend afrolgeluid hoort of onnatuurlijke trillingen voelt in het stuurwiel. Daarnaast is ‘cupping’ voelbaar door – in beide richtingen – met de handpalm zachtjes over het loopvlak van de band te strijken; het profiel zou niet in de ene richting glad moeten voelen en in de andere richting stremmend.
Hoe voorkom je gecupte banden?
De remedie? Die hebben we al even genoemd, zoals het trouw blijven aan de juiste bandenspanning (houd daarvoor gerust 10% tot 15% hoger aan dan de door de fabrikant geadviseerde spanning) en het controleren of de schokdempers nog naar behoren werken (zeker bij auto’s met een kilometrage hoger dan 150.000). Het volledig tegengaan van gecupte banden valt overigens niet mee, omdat, zoals aangegeven, je ook wilt genieten van de beste mogelijke wegligging van de auto en daarvoor is nu eenmaal een zekere mate van toespoor vereist. Wil je evenwel cuppen tot een minimum beperken? Wissel dan regelmatig de positie van de banden op je auto.