
Elektronische handrem: hoe werkt het – en wat als hij niet meer loskomt?

De ouderwetse handremhendel maakt steeds vaker plaats voor een subtiel knopje in het interieur: de elektronische handrem. Maar net als bij veel nieuwe technieken geldt: het werkt fantastisch, totdat het niet meer werkt.
Hoe werkt een elektronische handrem?
In plaats van een kabel die je met de hand aantrekt, gebruikt de elektronische handrem kleine elektromotoren bij de achterwielen. Die motoren trekken de remmen elektronisch aan, vaak zodra je de auto uitzet of op een knopje drukt. In veel auto’s gaat de handrem er automatisch af zodra je wegrijdt. Bij sommige modellen is de elektrische handrem gekoppeld aan extra functies zoals ‘Auto Hold’. Daarmee blijft de auto automatisch op zijn plek staan wanneer je stopt, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht of op een helling. Zodra je het gaspedaal indrukt, laat de rem los.
Wat zijn de voordelen?
Je hoeft geen kracht meer te zetten en je kunt je handrem niet te hard aantrekken. Ook neemt het knopje nauwelijks ruimte in en ziet het er strakker uit.
Wat als de handrem vastzit?
Dan, ineens, blijft je auto muurvast staan. Het knopje doet niets meer. Geen klik, geen piep, geen beweging. Een vastzittende elektronische handrem komt gelukkig zelden voor, maar als het gebeurt, sta je letterlijk stil. Meestal ligt de oorzaak bij een lege of zwakke accu. Zonder stroom werken de remmotoren niet. Ook roest, vuil of versleten onderdelen kunnen de remmen blokkeren. In zeldzame gevallen is er sprake van een softwarefout.
Je eerste reflex is misschien om extra hard op het knopje te drukken of gas te geven, maar dat helpt niet. Soms is het voldoende om de motor opnieuw te starten of de accu op te laden. Ook kan het helpen om stevig op het rempedaal te trappen terwijl je het knopje indrukt. Bij sommige auto’s is er een handmatige noodontgrendeling aanwezig, vaak verstopt achter een klepje. Maar zonder handleiding of ervaring is dat lastig te vinden. Als alles faalt, blijft er nog één optie over: de garage of de ANWB.
Kan het tijdens het rijden gebeuren?
Een veelgehoorde zorg is of de elektronische handrem ook plotseling aangrijpt tijdens het rijden. In normale omstandigheden is dat uitgesloten. De systemen zijn zo ontworpen dat ze alleen werken als de auto stilstaat of met opzet geactiveerd worden in een noodgeval. Mocht je tijdens het rijden het knopje langdurig indrukken, dan grijpt het systeem gecontroleerd in en brengt de auto veilig tot stilstand. Maar spontaan blokkeren op de snelweg? Dat is echt een fabel.
Voorkomen is beter dan stilstaan
Om problemen met de elektronische handrem te voorkomen, is regelmatig onderhoud belangrijk. Laat tijdens de servicebeurt controleren of de remmechaniek schoon en soepel blijft werken. Vooral bij auto’s die veel buiten staan of weinig worden gebruikt, kan vuil en roest een boosdoener zijn. Houd ook je accu in goede conditie.
Bekijk ook: De beste en meest praktische gezinsauto van dit moment? – Skoda Kodiaq review