
De youngtimer als goedkoper alternatief voor oldtimerliefhebbers

Dat vrije gevoel dat je krijgt van het rijden in een oldtimer maar dan in een youngtimer. Youngtimers zijn auto’s tussen de 15-25 jaar oud, die de potentie hebben om oldtimers te worden. Bijvoorbeeld door hun charme of doordat ze nostalgie uitstralen. Ze zijn vaak net even anders dan nieuwe, moderne automodellen. Het grote voordeel: de aankoopprijs. Youngtimers zijn een stuk goedkoper. Een goed alternatief voor een oldtimer dus, maar geldt dat ook voor de overige lasten?
Voordelen
● Het grootste voordeel van de youngtimer is de aanschafprijs. Iedereen weet dat je voor een oldtimer Jaguar een flink bedrag moet neertellen. Maar een Jaguar S-Type V6 Executive uit 2003 koop je al voor een kleine 2.000 euro.
● Als je een goede youngtimer koopt en deze goed onderhoudt, kan hij in waarde stijgen en uiteindelijk een oldtimer worden. Auto’s verliezen vooral in de beginjaren hun waarde. Youngtimers tussen de 15 en 25 jaar oud behouden beter hun waarde of stijgen zelfs in waarde.
● In principe kun je met een youngtimer besparen op de premie van jouw autoverzekering. De premie is het hoogst in de beginjaren van jouw auto. Vaak omdat jouw auto jonger dan 10 jaar is, wil je deze allrisk verzekeren omdat het de moeite waard is. Tussen de 5-10 jaar is beperkt casco, oftewel WA+ voldoende en ouder dan 10 jaar is een WA-verzekering genoeg omdat de waarde na 10 jaar rap afneemt.
Hier moet je rekening mee houden
● Juist bij youngtimers neemt de waarde met de jaren toe. Dus is een allrisk verzekering niet toch de moeite waard? Bij aanschaf van jouw youngtimer is het verstandig om een taxatie te laten uitvoeren om de dagwaarde van de auto te bepalen. Een standaard autoverzekering houdt vaak geen rekening met een hoge dagwaarde. Dus, kies je voor een WA of WA+ verzekering, dan moet dit overeenkomen met de taxatiewaarde. Hiervoor heb je speciale youngtimer verzekeringen.
● Als je een autoverzekering afsluit voor een youngtimer, worden er door de verzekeraar een aantal extra eisen gesteld. Zo mag je maar een maximaal aantal kilometers per jaar rijden. Er geldt een minimale en maximale leeftijd van de auto. Daarnaast moet het taxatierapport te allen tijde geldig en goedgekeurd zijn. Ook moet je een andere auto hebben die je voor dagelijks gebruik inzet.
Nadelen
● Voor oldtimers geldt er een vrijstelling voor wegenbelasting. Voor youngtimers geldt deze vrijstelling niet. Je betaalt dus de reguliere wegenbelasting.
● Met een youngtimer bouw je, als je hem als youngtimer verzekert, over het algemeen geen schadevrije jaren op, omdat de verzekeraar de auto voor hobbymatig gebruik inschat. Dit betekent dat je dus niet vooruit gaat op de bonus-malusladder als je geen schade hebt gereden. Hierdoor gaat je premie dus ook niet omlaag. Ook kan het nadelig zijn als het je enige auto is. Wel wijst Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, op een handig voordeel: “Gelukkig zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars tot drie jaar houdbaar. Vraag de verzekeraar bij het afsluiten van een youngtimerverzekering wat de gevolgen zijn voor je schadevrije jaren.”
● Een youngtimer is minder veilig dan een nieuwe auto. Dit komt doordat youngtimers belangrijke, moderne veiligheidssystemen missen. Denk bijvoorbeeld aan het ABS systeem. Deze is sinds 2004 verplicht in nieuwe auto’s, maar de kans is aanwezig dat jouw youngtimer dit belangrijke veiligheidssysteem mist. Wees je er dus van bewust dat rijden in een youngtimer jou kwetsbaarder maakt bij een ongeval, vergeleken met een nieuwe auto, die is voorzien van alle moderne snufjes.