achtergrondafbeelding

Autozoeker

Mercedes benz Sl klasse

De Mercedes-Benz SL is al sinds 1954 de smaakmaker in het aanbod van het merk. Het idee voor de eerste SL ontstond bij de Amerikaanse importeur van het merk, die voor zijn land wel markt zag voor een racewagen voor de straat. Het eerste resultaat was de legendarische 300 SL met zijn vleugeldeuren. De SL bleek een succes en is dat nog altijd, vooral in de VS. Lees verder

De Mercedes-Benz SL is al sinds 1954 de smaakmaker in het aanbod van het merk. Het idee voor de eerste SL ontstond bij de Amerikaanse importeur van het merk, die voor zijn land wel markt zag voor een racewagen voor de straat. Het eerste resultaat was de legendarische 300 SL met zijn vleugeldeuren. De SL bleek een succes en is dat nog altijd, vooral in de VS.

Evolutie
De eerste SL volgens het huidige concept is de iets tammere 190 SL uit 1955. Dat model werd in 1963 opgevolgd door de W113, de eerste SL die al een beetje de huidige carrosserievorm aannam. Over de tijd werd het model steeds strakker en vierkanter, met de R129 uit 1989 als toppunt. Daarna werd de auto langzaamaan weer meer afgerond. Het concept bleef altijd hetzelfde, wel verschenen uiteindelijk ook extra sportieve AMG-versies.

De zesde
Inmiddels is de auto geëvolueerd tot de huidige zesde generatie, die in 2012 het levenslicht zag. De auto is nu bijna volledig van aluminium, wat is terug te zien in het afgenomen gewicht. In 2017 onderging de auto een tussentijdse facelift, wat onder meer krachtiger motoren en verbeterde (rij)prestaties opleverde. In Nederland verdween de SL in 2019 alvast uit de prijslijsten.