De Cadillac ATS volgde in 2012 na enige jaren tussentijd de BLS op. De auto vulde het modellenaanbod aan de onderkant weer aan, wat zeker met het oog op de Europese markt geen verkeerde zet is. Toch bleek ook in Amerika dat Cadillacs doelgroep behoefte had aan een compacter model dan de CTS. Voor de ATS werd een volledig nieuw platform ontwikkeld. Het bestaande grotere platform verkleinen zou namelijk een te zware auto opleveren.
Concurrentie
De CTS is een auto van het formaat van een BMW 5 Serie, maar (althans, in de VS…) voor de prijs van een 3 Serie. De ATS heeft ook het formaat van een 3 Serie en kan zich dan ook meten met dergelijke auto’s. Het prijsvoordeel dat de ‘Caddy’ in de VS heeft ten opzichte van zijn concurrenten komt in de meeste Europese landen helaas te vervallen.
Coupé
Voor modeljaar 2015 werd ook een coupéversie voor de ATS geïntroduceerd. Tegelijkertijd onderging ook de sedanversie een subtiele facelift. Daarmee zijn de ATS-modellen ook de eerste die het vernieuwde Cadillac-logo droegen.
Aandrijflijnen
De ATS wordt alleen geleverd met benzinemotoren, waarvan de kleinste een relatief bescheiden 2.0-liter viercilinder is met een vermogen van 272 pk. Bovenaan de ladder staat een 321 pk sterke 3.6-liter V6. De aandrijving gaat afhankelijk van de uitvoering naar de achterwielen of naar alle vier. Schakelen hoeft men nooit zelf te doen: er staan alleen zes- en achttrapsautomaten in de prijslijst.
Opvolging
In 2019 stopte de productie van de ATS en ATS Coupe. Toen maakte de modellijn plaats voor de volledig nieuwe CT4, die ondanks de afwijkende naam een directe opvolger is.