Autoruit schoonmaken
Je hebt méér nodig dan een lauw sopje, een spons en een zeem
Als je je auto wast, neem je natuurlijk ook de ruiten mee. Zorgvuldig afzemen en klaar! Staat ie daarna weer mooi schoon voor de deur… of toch niet? Er is toch nog wel wat viezigheid te zien. Dat kan veel beter, we geven wat tips. Ook voor de binnenkant, want geef toe: die vergeten we vaak voor het gemak.
Buitenkant autoruit schoonmaken
Voor de ruiten is een emmer water met autoshampoo, een spons en een zeem niet meer voldoende. De volgende stap is de ruit nog eens afnemen met een reiniger voor autoruiten en een microvezeldoek, om je ruit grondig te ontvetten. Vergeet je ruitenwissers niet omhoog te zetten, want onderaan op de voorruit verzamelt zich het meeste vuil. Gebruik steeds een schoon deel van je doek, of steeds een schone doek, om je ruiten af te nemen.
Het hardnekkigste vuil halen professionals weg met speciale ‘detailing’-klei in combinatie met een spray. Blijf met de klei wrijven tot de ruit glad is – als de klei piept of zich moeilijk over de ruit laat wrijven, is je ruit gewoon nog niet schoon. Na deze behandeling poets je de ruit nogmaals na met glasreiniger en een schone microvezeldoek.
Uiteindelijk kun je je ruit nog voorzien van een coating voor een waterafstotend effect. Breng de coating in een egale laag aan laat die een aantal minuten drogen. Daarna poets je met een schone microvezeldoek de ruit op. Voor optimaal resultaat hou je de ruit de eerste twaalf uur droog.
Tekst gaat verder onder de foto
Binnenkant autoruit schoonmaken
Het is net zo belangrijk om de binnenkant als de buitenkant van de ruit schoon te houden. De binnenkant wordt ook écht vies. Door roken in de auto (wie doet dat nog?) krijg je aanslag. Als het vochtig is en je ruiten beslaan, dan hebben je passagiers de neiging om condens met de hand of een (gebruikte) zakdoek weg te vegen. Je kinderen laten zich onderweg ook niet onbetuigd met hun plakvingertjes.
Voor het reinigen van de binnenkant van de ruiten bestaan speciale glasreinigers, die je ook met microvezeldoek uitpoetst. Wees slim en maak eerst je dashboard en de portierbekleding schoon, want als je met de microvezeldoek over het dashboard of de bekleding gaat, dan breng je juist vuil daarvan over naar de ruit.
Oja, zet je zijruiten eerst een stukje open en werk van boven naar beneden, zodat je ook het bovenste randje kunt schoonmaken. Sluit ze pas als ze goed droog zijn.
Tekst gaat verder onder de foto
Vette autoruiten schoonmaken
Strepen op je ruiten zijn vervelend, maar vet is nog erger. Er zijn zogenoemde vetvrije doekjes in de handel, waarmee je je ruiten kunt schoonpoetsen. Maar een sopje met schoonmaakmiddel – beter nog spiritus – is voordeliger. Maar pas op: gebruik in je auto geen (middelen met) ammonia. Ammonia is slecht voor getinte ruiten en de damp is gevaarlijk. Ook kan ammonia reageren met plastics en andere interieurbekleding.
Autobezitters met durf maken hun ruiten vetvrij met een gepelde ui – dat ontvet niet alleen, het schijnt ook te ontsmetten.
Autoruiten schoonmaken met azijn
Ook met een scheutje (schoonmaak)azijn in een emmer lauw water kun je je autoruiten schoonmaken. Azijn zorgt er ook voor dat je ruiten niet beslaan. Witte natuurazijn heeft een ontvettende en ontkalkende werking, maar azijn is niet goed voor de raamrubbers – het is immers zuur. Hoe dan ook: azijn is een heel goedkoop reinigingsmiddel. Schoonmaakazijn is er ook in spuitflessen, wat het klusje kinderlijk eenvoudig.
Je kunt je ruiten zelfs met azijn ijsvrij maken, met een mengsel van 2/3 deel azijn en 1/3 deel water in een plantenspuit.
Tekst gaat verder onder de foto
Autoruiten schoonmaken met scheerschuim
Pardon? Scheerschuim is toch alleen bedoeld voor stoppels?! Ja, maar als je je ruiten insmeert met scheerschuim en dat even laat ‘intrekken’ voordat je ze met een doekje weer schoonveegt, dan heb je minder last van beslagen ruiten.
Autoruit schoonmaken met spiritus
Spiritus staat van oudsher bekend als een krachtig schoonmaakmiddel. Maar net als ammonia is ook spiritus slecht voor de raamrubbers.
Autoruit schoonmaken tips
Nog een paar praktische tips. De ruiten maak je als laatste schoon bij een schoonmaakbeurt van je auto. Doe dat bij voorkeur in de schaduw, want de warmte van de zon laat je sopje of glasreiniger op de ruit te snel verdampen, zodat je strepen en vlekken krijgt. Over strepen gesproken: veeg met lange halen, want met driftig boenen verplaats je het vuil vooral.
Gebruik voor het wassen warm water, want daarmee laat het vuil makkelijker los. Mocht je de behoefte hebben om je ruiten bij temperaturen onder nul te wassen, gebruik dan lauwwarm water. Met warm water kan het glas door het temperatuurverschil barsten of springen. Vergeet niet om ook je ruitenwissers schoon te maken en ze weer terug op de ruit te leggen.
Laat ten slotte je gereinigde ruiten niet ‘aan de lucht’ drogen. Zeem ze en poets ze na met een microvezeldoekje. Als je je ruiten laat opdrogen, dan kun je rekenen op vlekken, aanslag en een vervelende waas op je glas.
Op internet vind je talloze tips en middelen voor het schoonmaken van je auto. Als zoektermen kun je de tussenkopjes van dit artikel gebruiken.
Lees ook: Beslagen ramen in de auto: de 5 beste tips tegen condens op je autoruit